Pieczarki z patelni na ostro - znakomity dodatek do mięs
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Pieczarki z patelni na ostro to niezwykle aromatyczna jarzynka, która świetnie "gra" zarówno z drobiem jak i mięsem wieprzowym. Najlepiej wybrać do jej przygotowania małe pieczarki, żeby nie było potrzeby ich krojenia, wtedy najlepiej wyglądają i najszybciej można je przygotować.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1/2 kg pieczarek
- 1-2 świeże papryczki chili
- skórka i sok z połowy limonki lub cytryny
- sól i pieprz
- 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki umyć, osączyć i osuszyć. Jeśli są duże pokroić na pół lub na ćwiartki. Papryczki umyć i posiekać.
- Masło rozgrzać na patelni, wrzucić na nie pieczarki i papryczkę, chwilkę przesmażyć, po czym dodać sok i skórke z limonki.
- Dusić na małym ogniu kilka minut, aż pieczarki zmiękną. Posolić i popieprzyć do smaku.