Pieczarki z patelni na ostro - znakomity dodatek do mięs

Pieczarki z patelni na ostro
Autor: Shutterstock Pieczarki z patelni znakomicie smakują z dodatkiem ostrego chili.
łatwy
15 min
4

Pieczarki z patelni na ostro to niezwykle aromatyczna jarzynka, która świetnie "gra" zarówno z drobiem jak i mięsem wieprzowym. Najlepiej wybrać do jej przygotowania małe pieczarki, żeby nie było potrzeby ich krojenia, wtedy najlepiej wyglądają i najszybciej można je przygotować.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg pieczarek
  • 1-2 świeże papryczki chili
  • skórka i sok z połowy limonki lub cytryny
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki umyć, osączyć i osuszyć. Jeśli są duże pokroić na pół lub na ćwiartki. Papryczki umyć i posiekać.
  • Masło rozgrzać na patelni, wrzucić na nie pieczarki i papryczkę, chwilkę przesmażyć, po czym dodać sok i skórke z limonki.
  • Dusić na małym ogniu kilka minut, aż pieczarki zmiękną. Posolić i popieprzyć do smaku.