Jak podczas zakupów wybierać owoce i warzywa? Jak kupować je w supermarkecie?
Bardziej w supermarkecie, niż osiedlowym warzywniaku musimy zwracać uwagę na to, jakie produkty wybieramy. To właśnie tam częściej znajdziemy warzywa i owoce, których świeżość pozostawia wiele do życzenia. Jak uniknąć zakupowych wpadek?
Spis treści
Jak rozpoznać, czy warzywa i owoce są świeże?
Warzywa i owoce w supermarketach przechowywane są w chłodniach. Pozornie pozwala im to dłużej zachować świeżość, ale po przeniesieniu do cieplejszego otoczenia, często okazuje się, że zbyt szybko więdną lub psują się. Warto zatem poznać kilka podstawowych wytycznych, które pozwolą nam dokonać dobrego wyboru owoców i warzyw.
Jak wybierać warzywa?
Gdy kupujemy kapustę, jej środek powinien być jędrny, a zewnętrzne liście chrupkie.
Przy kalafiorze trzeba poszukać oznak gnicia – musi być biały i jędrny.
Szparagi muszą być mięsiste i nie mogą mieć suchych końcówek.
Fasolka szparagowa, podobnie, powinna być jędrna i co najważniejsze nie wiotka.
Pomidory nie mogą być uszkodzone i nie może od nich odchodzić skóra, a ogórek nie powinien mieć zielonych plam i miękkich końcówek.
Z ziemniaków wybieraj te, które nie puściły kiełków i nie mają zielonych plam na skórce.
Przy pieczarkach najważniejsza jest ich suchość.
Przy wyborze sałaty należy odrzucić te główki, które są powiędnięte, mają pożółkłe i wilgotne liście.
Cebula także musi być sucha i bez kiełków.
Kupując owoce wybieramy:
niepomarszczone jabłka
pomarańcze bez miękkich miejsc i takie, które wydają się za ciężkie, jak na swój rozmiar
winogrona najlepiej wyjąć z opakowania i potrząsnąć – jeżeli spadną z nich owoce oznacza, że są przejrzałe
cytryny i melony nie mogą mieć plam i powinny wydawać się stosunkowo ciężkie