Świętuj Dzień Spaghetti. 5 najlepszych przepisów, które przygotujesz w mniej niż 30 minut
4 stycznia obchodzimy Dzień Spaghetti. Skoro każda okazja jest dobra do świętowania, warto dziś przygotować pyszną pastę. Podpowiadamy 5 klasycznych przepisów na dania z makaronem spaghetti. Każde z nich bardzo proste i do przygotowania w mniej niż pół godziny.
Kto wymyślił spaghetti?
Odpowiedź na to proste pytanie, prosta wcale nie jest. Chodź ten rodzaj makaronu wybitnie kojarzy nam się z Italią, to niekoniecznie Włosi są pomysłodawcami tego produktu. O pierwszeństwo walczą z nimi w makaronowej konkurencji Chińczycy i Arabowie. Istnieje kilka teorii na temat tego, jak makaron trafił do Włoch.
Najpopularniejsza hipoteza głosi, ze makaron do Włoch przywiózł z Chin Marco Polo. I to ma sens - w tamtym czasie były tylko dwa obszary świata, w których makaron był podstawowym pożywieniem: Włochy i Azja, a zwłaszcza Chiny. A jedynym oczywistym połączeniem jest Marco Polo. Tezę tę może potwierdzać fakt, że pierwsze udokumentowane wzmianki o makaronie pochodzą z 1295 r, czyli z czasu, gdy podróżnik powrócił ze swojej wyprawy. Ale...
Spaghetti w średniowiecznym dziele
Te zapiski dowodzą, że makaron był już w tym czasie bardzo popularny w Italii. Może więc przepis na makaron trafił do nich z innego kierunku świata. Jak twierdzą niektórzy historycy, makaron mógł zostać wynaleziony już w I wieku pne w krajach arabskich. A bezpośrednie pochodzenie włoskiego makaronu prawdopodobnie wywodzi się z arabskiego posiłku zwanego „itriyya” w VII wieku naszej ery, kiedy Arabowie okupowali Sycylię. Skoro dwunastowieczne sycylijskie zapiski dotyczące spaghetti dowodzą, że makaron był już tam powszechny, to ta teza również ma sens.
Zwłaszcza że istnieją jeszcze inne pisemne wzmianki o „jedzeniu z mąki w postaci sznurków” na Sycylii. Opisał je Abdullah Mohammed al Edrisi w 1154 r., podróżnik i nadworny kronikarz Sycylii, króla Rogera II . Szczegółowe badania geograficzne Sycylii zwane „Księgą Rogera” uważane są za jedno z najważniejszych dzieł naukowych średniowiecza. W dziele kronikarz wygłaszał rewolucyjne stwierdzenia typu „ziemia jest okrągła jak kula”, ale także wspominał mieszkańców sycylijskiego miasteczka Trabia jedzących uformowany w długie pasma makaron z twardej pszenicy. Dodawał też, że makaron był produkowany w dużych ilościach i szeroko eksportowany do innych regionów.
5 klasycznych przepisów na spaghetti
Niezależnie od pierwotnego dzisiaj właścicielami spaghetti są Włosi. Jeśli nawet go nie wymyślili, to do perfekcji doprowadzili sposoby jego produkcję, przygotowywania i podawania. Dania z makaronem spaghetti są pyszne - to jasne. W końcu nie bez powodu kuchnia włoska wygrywa rankingi na najsmaczniejsza kuchnie świata. Dania ze spaghetti są też raczej proste i w większości nie wymagają zbyt wiele pracy ani czasu. A to ma ogromne znaczenie w dzisiejszych zabieganych czasach. Polecamy Wam dziś 5 przepisów na fantastyczne, ale i klasyczne pasty. Wszystkie można przygotować w mniej niż pół godziny, bo prosty sos robi się w tym samym czasie, gdy w drugim garnku bulgocze woda z makaronem.
Po pierwsze, spaghetti bolognese, czyli długi makaron skąpany w mięsno-pomidorowym, zawiesistym sosie. To chyba ukochana przez Polaków wersja pasty. Polecamy przepis: Spaghetti po bolońsku - najprostszy sposób na makaron z sosem bolońskim
Po drugie, carbonarra, czyli spaghetti węglarzowej, z aksamitnym jasnym sosem i boczkiem. Polecamy przepis: Jak zrobić spaghetti carbonara. Przepis z boczkiem i śmietaną
Po trzecie, spaghetti napoli, czyli klasyka w najlepszym wydaniu. Polecamy przepis: Spaghetti po neapolitańsku - prosty przepis na makaron z sosem pomidorowym
Po czwarte, spaghetti arrabiata, czyli z sosem pomidorowym na ostro: Spagetti arrabiata - sprawdzony przepis na makaron na ostro
Po piąte - najprostszy przepis z możliwych - maksimum smaku przy minimum składników: Spaghetti agio e olio, czyli makaron z czosnkiem, oliwą i chili