Spaghetti napoli - przepis na klasyczny prosty sos do spaghetti
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Prosty sos na bazie cebuli, czosnku, pomidorów i parmezanu - spaghetti napoli - kwintesencja włoskiej kuchni i włoskiego smaku. Spaghetti jest jednym z częściej przygotowywanych dań - lubią je i dzieci i dorośli. Zobacz jak go zrobić?
Poza sezonem do spaghetti napoli zamiast pomidorów świeżych można użyć pomidorów z puszki.
SKŁADNIKI
- 50 dag makaronu spaghetti
- 4 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- bazylia
- sól, pieprz
- tarty parmezan do posypania
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotować w osolonej wodzie. Powinien być al dente - jędrny, lekko twardy, sprężysty.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno posiekać. Wrzucić do rondelka, zmiksować na gładką masę, dolać oliwę. Gotować 5 minut, pieprz, sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotować jeszcze 2 minuty.
- Makaron polać gorącym sosem i posypać startym żółtym serem. Dodać bazylię.