Makaron na ostro - przepis na spaghetti aglio e olio
2021-10-07
łatwy
15 min
4
Makaron z oliwą i papryczkami pepperoni to prosta wariacja na temat klasycznego spaghetti aglio e olio. Prosty do przygotowania - jego zrobienie trwa tyle czasu ile gotuje się makaron. Pyszny i doskonały na szybką kolację!
SKŁADNIKI
- 250 g makaronu spaghetti
- 5 ząbków czosnku
- 2 suszone papryczki pepperoni
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ser parmezan
- świeża bazylia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Gotujemy makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- W czasie gdy makaron się gotuje, na oliwie z oliwek podsmażamy czosnek i suszone papryczki pepperoni.
- Następnie dorzucamy odcedzony makaron i podsmażamy razem z resztą na patelni.
- Na zakończenie trochę parmezanu i bazylii i gotowe.
Makaron! Co warto o nim widzieć? Jak dobrać makaron do potrawy? Jak obliczyć porcję makaronu?