Jego Wysokość TWARÓG: 2 czerwca obchodzimy Dzień Twarogu

Cała Polska robi twarogi: akcja Beszamel.pl jak robić zdrowe i odżywcze twarogi
Autor: Shutterstock Domowy twaróg - odżywczy i pyszny

W ubiegłym roku z inicjatywy Gieno Mientkiewicza ogłosiliśmy 2 czerwca Dniem Twarogu. Twaróg to nasze dobro narodowe. Polska kuchnia twarogiem stoi. Twaróg to najstarsze pożywienie człowieka. Przejaw ludzkiej kreatywności. Róbcie twarogi i jedzcie je! Niech żyje nam Jego Wysokość Twaróg!

Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe

Dlaczego twaróg?

Twaróg, czyli odsączony z serwatki skrzep sfermentowanego mleka, to jednej z najstarszych pokarmów człowieka. Okiełznanie naturalnej fermentacji i zaprzęgnięcie bakterii kwasu mlekowego do pracy, to jedno z najważniejszych osiągnięć ludzkiej cywilizacji. Pierwszy chleb ma ponad 10 tysięcy lat, pierwszy twaróg 7 tysięcy lat, a pierwsze piwo ludzie wytworzyli koło 5 tysięcy lat temu. 

Dowód? To właśnie na polskich Kujawach podczas prac archeologicznych odkryto cedzaki do wytwarzania twarogu sprzed 7 tysięcy lat. 

„Twaróg jest charakterystyczny dla kuchni słowiańskiej, a szczególnie kuchni polskiej. W żadnej innej nie używa się tylu rodzajów twarogu i na tyle sposób. Nie ważne, czy mówimy o sznece z glancem, gziku z pyrami, pierogu biłgorajskim, serniku krakowskim, polewce piwnej, zawsze myślimy o twarogu bez którego tych przysmaków nigdy by nie było” - przekonuje Gieno Mientkiewicz. 

Dlaczego domowy lepszy od kupionego?

Domowy twaróg ma tę zaletę nad sklepowych, że powstaje w powolny naturalny sposób. Powolne ukwaszanie mleka bakteriami kwasu mlekowego prowadzi do sfermentowania. W ten sposób otrzymujemy zsiadłe mleko. Kwaśne mleko po podgrzaniu ścina się w skrzep mleczny, który po odsączeniu daje zwarty twaróg. O konsystencji twarogu decyduje tłuszcz w nim zawarty. Im więcej tłuszczu tym bardziej kremowy. 

Jednak największą zaletą jest właśnie powolny proces fermentacji, który trwa od 1-3 dni. „Bez przyspieszaczy, bez zbędnych dodatków. Tylko mleko i dzikie kultury bakterii kwasu mlekowego. Prosty i zdrowy pokarm dla każdego człowieka” - zachęca Gieno Mientkiewicz, twarogowy ekspert Beszamel.pl. 

Wartość odżywcza twarogu

Największą wartością twarogu jest obecność żywych kultur bakterii kwasu mlekowego. I powiedzmy sobie szczerze, są to najbardziej żywe z żywych bakterii. O ich żywotności świadczy proces, który dokonuje się na naszych oczach. Słodkie mleko zamieniają w zsiadłe, nasycone bąbelkami dwutlenku gazu, który idzie do głowy, jak szampan. 

Twaróg to bogactwo białka w czystej postaci. W tym wszystkie aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie umie sam wytworzyć. Trochę tłuszczy, sporo witamin z grupy A i B oraz witamina D. Dostarcza także wapnia, potasu i cynku. Więcej o wartości odżywczej twarogu znajdziecie tutaj: Dlaczego warto jeść biały ser? Wartości odżywcze nabiału 

Zobacz galerię zdjęć krok po kroku, jak zrobić twaróg

Jak zrobić twaróg?

Od początku Beszamel.pl uczy was  krok po kroku, jak robić przeróżne twarogi. Od podstawowego ze zsiadłego mleka, przez odmiany z maślanki i jogurtu, na egzotycznych wynalazkach kończąc. Podpowiadamy z czym twarogi podawać. Także jak spożytkować twarogowe nadwyżki. Jak suszyć, wędzić i fermentować twarogi, czyli jak robić potwarogi. 

Waszym przewodnikiem po twarogach jest pomysłodawca i główny animator Narodowego Dnia Twarogu, Gieno Mientkiewicz, kucharz z wykształcenia, smakosz z wyboru. Serowy ekspert. Zakochany w twarogach z wzajemnością. 

„Dlaczego domowy twaróg? Bo jest zdrowszy i smaczniejszy od kupionego. Czasem także tańszy. Zawsze inny niż wszystko, co możecie kupić. Jednak dla mnie największą wartością jest satysfakcja z własnoręcznie przygotowanego dzieła. Bo twaróg to dzieło ludzkiej kreacji, na miarę boskiej. Natura dała nam wszystko oprócz: chleba, twarogu i piwa. Te musimy zrobić sami i tylko człowiek to umie” - mówi Gieno Mientkiewicz.

Gieno Mientkiewicz specjalnie dla czytelników Beszamel.pl przygotował poradniki ze zdjęciami krok po kroku, jak przygotować twarogi. Te przepisy pomogą wam samodzielnie przygotować twarogi. 

Wypróbujcie łatwe przepisy ze szczegółowym opisem każdego kroku od Gieno Mientkiewicza. Zaprasza sam Mistrz!

Twaróg domowy: przepis krok po kroku jak ukwasić mleko i zrobić twaróg [GALERIA ZDJĘĆ]

Twarożek z maślanki: przepis jak zrobić kremowy twaróg o delikatnym smaku [GALERIA ZDJĘĆ]

Cytrusowy twarożek paneer: łatwy przepis na serek smakowy 

Domowe wędzenie twarogu: sprawdzony przepis na wędzony biały ser [GALERIA ZDJĘĆ]

Pierogi leniwe na wędzonym twarogu: oryginalne i pyszne

Gieno Mientkiewicz - serowar 2
Autor: Gieno Mientkiewicz

Więcej o naszym ekspercie:

Gieno Mientkiewicz, kucharz z wykształcenia, smakosz z wyboru. Serowy ekspert. W swojej karierze przez wiele lat był menadżerem Roberta Makłowicza, prowadził różne audycje kulinarne w kilku rozgłośniach radiowych, a w kanale Kuchnia+ stworzył program "Przez dziurkę od sera". Współtworzył liczne serowe festiwale. Prowadził własną Akademię Kulinarną „Smolna 8 Food”. Publikował w magazynach piszących o jedzeniu i kulturze stołu: Kuchnia, Wino, Ferment, Gospodyni. Pisywał recenzje do Aktyvista, G. Wyborczej, Kuriera Targowego i wielu innych. Kucharz wszechstronny. Wyznawca ruchu Slow Food, praktykujący.  Autor określenia – „sery zagrodowe”, które sam zdefiniował i ustawicznie promuje. Doradca serowy topowych kucharzy. Zakochany w twarogach.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE