Cytrusowy twarożek paneer: łatwy przepis na serek smakowy
Indyjski twarożek paneer (wym. panir) jest pyszny i prosty w przygotowaniu. W kuchni indyjskiej pokrojony twarożek jest dodawany do curry lub smażony. My możemy go wykorzystać do chłodników lub jako składnik sałatek warzywnych. Cytrusowy aromat twarożek zawdzięcza sokom z cytryny i pomarańczy. Twarożek jest wytrawny w smaku, ma aksamitną teksturę i dosłownie rozpływa się na języku.
Poradnik, jak zrobić cytrusowy twarożek indyjski paneer przygotował i wielokrotnie sprawdził: Gieno Mientkiewicz
Gieno Mientkiewicz, kucharz z wykształcenia, smakosz z wyboru. Serowy ekspert. W swojej karierze przez wiele lat był menadżerem Roberta Makłowicza, prowadził różne audycje kulinarne w kilku rozgłośniach radiowych, a w kanale Kuchnia+ stworzył program "Przez dziurkę od sera". Współtworzył liczne serowe festiwale. Prowadził własną Akademię Kulinarną „Smolna 8 Food”. Publikował w magazynach piszących o jedzeniu i kulturze stołu: Kuchnia, Wino, Ferment, Gospodyni. Pisywał recenzje do Aktyvista, G. Wyborczej, Kuriera Targowego i wielu innych. Kucharz wszechstronny. Wyznawca ruchu Slow Food, praktykujący. Autor określenia – „sery zagrodowe”, które sam zdefiniował i ustawicznie promuje. Doradca serowy topowych kucharzy. Zakochany w twarogach.
SKŁADNIKI
- 1 l mleka świeżego, poddanego mikrofiltracji i pasteryzacji 72-74°C
- 2 cytryny
- 4 pomarańcze
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wycisnąć sok z owoców.
- Mleko doprowadzić do zagotowania, zestawić, dać ostygnąć do 96°C.
- Dodać sok z wyciśniętych owoców. Delikatnie mieszać aby równomiernie połączyć płyny. Pozostawić na 15 minut.
- Następnie przelać utworzony skrzep na sito wyścielone gazą. Odciekać około jednej do dwóch godzin.
- Wyjąć zgazy, schować do lodówki.