Oponki serowe: rewelacyjny przepis na pączki serowe z dziurką
Pierogi leniwe na wędzonym twarogu: oryginalne i pyszne

Autor Zdjęcia: Gieno Mientkiewicz
Pierogi leniwe z wędzonym twarogiem, miodem i tartą bułeczką
Ocena: 5,0
Poziom: ŁATWY
Czas: 30 MINUT
Porcja dla: 4 OSÓB
Doskonale znamy leniwe pierogi, a właściwie kluski. A skoro w sklepach mamy wędzony twaróg, albo sami go sobie możemy uwędzić, czas aby powstała zupełnie nowa wersja leniwych.
Składniki
500 g wędzonego twarogu
3 łyżki mąki
2 jaja
sól
oraz do podania:
masło
bułka tarta
miód gryczany
Przygotowanie krok po kroku:
W salaterce kruszymy twaróg widelcem.
Dodajemy sól, jaja, mąkę. Wszystko mieszamy na jednolitą masę, ale nie przejmujemy się małymi grudkami twarogu.
Zagotowujemy wodę z solą.
Kluski odrywamy z brzegu miseczki, tak jak się robi kluski kładzione, ale zdecydowanie większe.
Kiedy kluski wypłyną, gotujemy je kilka minut. Hartujemy jeszcze w garnku niewielką ilością zimnej wody i odcedzamy.
Na patelni roztapiamy masło, dokładamy kluski i polewamy miodem. Mieszamy aby otoczyły się sosem miodowo-maślanym, posypujemy bułką i pozwalamy aby się podsmażyły na złoto. Przewracamy tylko 2-3 razy aby zbytnio nie połamać klusek.