Agnieszka Cegielska wzmacnia odporność naturalnie: zobacz co poleca
Skończyło się lato, rozpoczął się rok szkolny. Agnieszka Cegielska to wydarzenie uczciła na swoim Instagramie publikacją zdjęcia, które podpisała: „Rozpoczęcie roku szkolnego w takim naturalnym towarzystwie wzmacniającym układ odpornościowy przed nadchodzącą jesienią”. Od razu rodzi się pytanie: co to za naturalne wzmocnienie?
Istnieje wiele naturalnych produktów, które wzmacniają nasza odporność. Większość z nich to składniki naszego codziennego pożywienia. Jakie to produkty spożywcze? Będziecie zaskoczeni.
Oto 10 produktów żywnościowych wzmacniających naszą odporność na przeziębienia:
1. Cebula
2. Czosnek
3. Olej lniany
4. Imbir
6. Kiszonki
7. Miód
8. Jogurt, kefir, zsiadłe mleko
9. Ryby
10. Bez czarny
I właśnie ten ostatni produkt poleca Agnieszka Cegielska. Wyciąg z owoców bzu czarnego jest składnikiem wielu suplementów diety wzmacniających odporność dzieci i dorosłych. Dlaczego?
Zobacz przepis: Przecier z owoców czarnego bzu - wspomagający organizm, w sam raz na zimę
Sok z owoców czarnego bzu, to od dawna znany doskonały domowy lek na przeziębienie. Działa silnie napotnie, więc dość szybko obniża gorączkę. Ma właściwości wykrztuśne, co ułatwia oczyszczenie oskrzeli z zalegającej w nich wydzieliny. Wzmacnia błony śluzowe dróg oddechowych i uszczelnia naczynka krwionośne, co ogranicza rozprzestrzenianie się chorobotwórczych drobnoustrojów. Łagodne działanie przeciwbólowe pomaga zaś uporać się np. z bólem głowy i gardła, często towarzyszącym przeziębieniu. A właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne ułatwiają ostateczne pokonanie infekcji.
Właśnie teraz trwa sezon na zbiór owoców bzu czarnego. Warto w słoneczny weekend pozbierać owoce z dala od dróg o nasilonym ruchu i zrobić trochę zdrowego i przepysznego syropu z owoców bzu czarnego na zimę.
Sprawdź także: Przepis na syrop z czarnego bzu- domowy sposób na kaca, reumatyzm i anemię.