Olej lniany LenVitol – dodaj zdrowia do swoich dań
Moda na ekologiczną żywność oraz trend slow food to hit 2017 roku! Powraca wiara w potęgę roślin, zwłaszcza tych, które są skarbcem witamin i wartości odżywczych. Olej lniany to prawdziwy super food i kulinarny must have.
Spis treści
Trwający obecnie okres jesienno-zimowy, to czas w którym powinniśmy szczególnie pamiętać o zdrowiu swoim i najbliższych. Zbilansowana dieta pomaga w prawidłowym utrzymaniu układu odpornościowego, warto więc by na naszych stołach zagościły nie tylko smaczne, ale i bogate w składniki odżywcze potrawy.
Dużym atutem oleju lnianego jest to, że jest jednym z najlepszych źródeł kwasów Omega-3, gdyż zawiera ich 5x więcej niż olej rzepakowy i aż 50x więcej niż oliwa z oliwek.
Olej lniany – naturalne bogactwo kwasów omega-3
Wyciskany z surowych nasion lnu, zwanych siemieniem lnianym. Znany od wieków, lecz od niedawna ponownie odkrywany i doceniany- olej lniany, bo o nim mowa, to bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3. W jego naturze drzemie skarb Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych. Wytłaczany metodą na zimno, LenVitol® to powrót do pięknej polskiej tradycji czerpania z natury tego co najlepsze.
Zalety spożywania oleju lnianego
Spożywając olej lniany LenVitol® dostarczamy naszemu organizmowi cenne kwasy tłuszczowe omega-3 należące do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Kwasy te pełnią wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. To właśnie ze względu na zawartość NNKT spożywaniu oleju lnianego szczególnie zaleca się:
Kobietom w ciąży;
Dzieciom – ponieważ NNKT są potrzebne dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dzieci;
Osobom dbającym o utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi;
Osobom starszym;
Osobom dbającym o odpowiednią zawartość omega-3 w diecie,
Osobom stosującym dietę dr Budwig, dietę OleofarmVitum lub inną dietę, w której zalecane jest spożywanie oleju z wysoką zawartością kwasów omega-3.
W kontekście podnoszenia odporności organizmu oraz zdrowej żywności, przypominamy o oleju lnianym, który świetnie nadaje się do sałatek, pieczywa oraz dipów Olej można spożywać samodzielnie jak i dodawać do potraw. Jego wyjątkowy smak i aromat podkreślą smak wielu dań.