Witamina D - w jakich produktach spożywczych się znajduje?
Witamina D jest bardzo ważnym składnikiem spożywanych codziennie produktów. Rozpuszcza się w tłuszczach, dlatego warto zadbać, aby do posiłków z jej zawartością dołączyć takie produkty, dzięki którym będzie mogła w odpowiedni sposób wchłonąć się do organizmu. Sprawdź, w jakich składnikach diety znajduje się witamina D.
Spis treści
Witamina D (cholekalcyferol i pochodne)
Znajdziemy ją w:
mięsie niektórych ryb (łosoś, dorsz, tuńczyk, śledź, makrela, sardynki, węgorz i inne)
tranie
wątrobie
serze
żółtkach jaj
niektórych grzybach
Witamina D - niedobór
Brak witaminy D skutkuje: krzywicą, rozmiękaniem kości (osteomalacja) i osteoporozą u dorosłych, złamaniami, skrzywieniami i zwyrodnieniami układu kostnego, zniekształceniami sylwetki, złym funkcjonowaniem układu nerwowego i mięśniowego, stanami zapalnymi skóry i spojówek, osłabieniem organizmu i zmniejszeniem odporności, pogorszeniem słuchu, osłabieniem i wypadaniem zębów oraz zwiększeniem się ryzyka chorób autoimmunologicznych, zwłaszcza cukrzycy typu I, choroby Leśniowskiego-Crohna, raka pęcherza moczowego, piersi, jelita grubego, okrężnicy i jajnika.
Witamina D - właściwości
Odpowiada w naszym organizmie za: pobudzanie wchłaniania wapnia i fosforu, zwiększenie mineralizacji kości, kształtowanie się zębów, regulację wydzielania insuliny. Wspomagając komórki szpiku wzmacnia odporność i ma właściwości przeciwzapalne. Chroni też organizm przed niekorzystnym promieniowaniem, zachorowaniem na cukrzycę, zwiększa wytrzymałość mięśni i poprawia ich odporność na zmęczenie.
Przeczytaj także: Witamina B12 - w jakich produktach spożywczych znajduje się witamina B12?