Witamina B7 - w jakich produktach spożywczych znajduje się witamina B7?
Witamina B7 uczestniczy w syntezie aminokwasów, cukrów, białek i kwasów tłuszczowych w ludzkim organizmie. Jest rozpuszczalna w wodzie, dzięki czemu łatwo możemy ją przyswoić. Sprawdź w jakich produktach znajduje się witamina B7.
Spis treści
Witamina B7 (biotyna, witamina H)
Znajdziemy ją w:
wątróbce
orzechach włoskich i ziemnych
mące sojowej
żółtku jaj
krabach
migdałach
sardynkach
grzybach
brązowym (naturalnym) ryżu
mące pełnoziarnistej
szpinaku
marchwi
pomidorach
Witamina B7 - niedobór
Brak witaminy B7 skutkuje zmianami skórnymi (wysypki, stany zapalne), wypadaniem włosów, podwyższonym poziomem cholesterolu oraz zmianami zapalnymi jelit.
Witamina B7 - właściwości
Witamina B7 uczestniczy w naszym organizmie w syntezie aminokwasów, cukrów, białek i kwasów tłuszczowych, wspomaga tarczycę, uczestniczy w przemianie dwutlenku węgla, wpływa na właściwe funkcjonowanie skóry i włosów oraz uczestniczy (z witaminą K) w syntezie protrombiny (odpowiedzialnej za krzepliwość krwi).