Witamina B5 - produkty bogate w witaminę B5

2016-08-11 16:56

Witamina B5 jest rozpuszczalna w wodzie. Zamiast przyswajać ją jako składnik suplementów diety z apteki, warto pokusić się o skomponowanie diety w taki sposób, aby dostarczać ją wraz ze składnikami posiłków. W jakich produktach znajdziemy witaminę B5?  

Witamina B5 - produkty bogate w witaminę B5.
Autor: thinkstockphotos.com Chude mięso i pomidory są doskonałymi źrudłami witaminy B5.

Spis treści

  1. Witamina B5 (kwas pantotenowy)
  2. Witamina B5 - niedobór
  3. Witamina B5 - właściwości

Witamina B5 (kwas pantotenowy)

Znajdziemy ją w:

wątróbce

otrębach pszennych

mleczku pszczelim

rybach (np. pstrągach, śledziach, makrelach)

pestkach słonecznika

serach (np. camembert, brie)

orzechach

jajkach

owocach awokado

grzybach

mleku pełnym

mięsie kurczaka

soi

maśle orzechowym

bananach

pomarańczach

ziemniakach

brokułach

ciemnym ryżu

melonach

pełnoziarnistym chlebie

Witamina B5 - niedobór

Brak witaminy B5 może skutkować: zaburzeniami układu nerwowego, trudnościami z nauką, nadmierną drażliwością, omdleniami, depresją, utratą koordynacji, bólami i sztywnością w stawach, drętwieniem, mrowieniem i skurczami w ramionach i nogach, wypadaniem włosów, zmianami skórnymi, kłopotami ze wzrokiem, pęknięciami skóry w kącikach ust i oczu, zaburzeniami układu trawiennego, utratą apetytu, podatnością na zakażenia, złym gojeniem się ran, częstymi infekcjami górnych dróg oddechowych i zaburzeniami układu sercowo-naczyniowego. 

Witamina B5 - właściwości

W naszym organizmie witamina B5 odpowiada za przemiany białek, cukrów i tłuszczów (m.in. bierze udział w tworzeniu koenzymu A), prawidłowe funkcjonowanie gruczołów nadnerczy, układu krwionośnego, nerwowego i pokarmowego. Działa przeciwzapalnie i zwiększa odporność organizmu, wspomaga procesy gojenia i regeneracji tkanek.