Witamina B5 - produkty bogate w witaminę B5
Witamina B5 jest rozpuszczalna w wodzie. Zamiast przyswajać ją jako składnik suplementów diety z apteki, warto pokusić się o skomponowanie diety w taki sposób, aby dostarczać ją wraz ze składnikami posiłków. W jakich produktach znajdziemy witaminę B5?
Spis treści
Witamina B5 (kwas pantotenowy)
Znajdziemy ją w:
wątróbce
otrębach pszennych
mleczku pszczelim
rybach (np. pstrągach, śledziach, makrelach)
pestkach słonecznika
serach (np. camembert, brie)
orzechach
jajkach
owocach awokado
grzybach
mleku pełnym
mięsie kurczaka
soi
maśle orzechowym
bananach
pomarańczach
ziemniakach
brokułach
ciemnym ryżu
melonach
pełnoziarnistym chlebie
Witamina B5 - niedobór
Brak witaminy B5 może skutkować: zaburzeniami układu nerwowego, trudnościami z nauką, nadmierną drażliwością, omdleniami, depresją, utratą koordynacji, bólami i sztywnością w stawach, drętwieniem, mrowieniem i skurczami w ramionach i nogach, wypadaniem włosów, zmianami skórnymi, kłopotami ze wzrokiem, pęknięciami skóry w kącikach ust i oczu, zaburzeniami układu trawiennego, utratą apetytu, podatnością na zakażenia, złym gojeniem się ran, częstymi infekcjami górnych dróg oddechowych i zaburzeniami układu sercowo-naczyniowego.
Witamina B5 - właściwości
W naszym organizmie witamina B5 odpowiada za przemiany białek, cukrów i tłuszczów (m.in. bierze udział w tworzeniu koenzymu A), prawidłowe funkcjonowanie gruczołów nadnerczy, układu krwionośnego, nerwowego i pokarmowego. Działa przeciwzapalnie i zwiększa odporność organizmu, wspomaga procesy gojenia i regeneracji tkanek.