Wigilia i święta w lockdownie: kalendarium zamawiania gotowych dań. Kiedy zamówić świąteczne potrawy?

2020-11-27 10:51

Wigilia i Boże Narodzenie w czasie pandemii będą inne, ale czy gorsze? Święta w czasie lockdownu spędzimy w gronie najbliższych. Może warto pieniądze przeznaczone na świąteczne przysmaki wydać w restauracji obok Twojego domu. Zamówić wigilijną wieczerzę na wynos, spróbować luksusowych przysmaków i cieszyć się wolnym czasem. Podpowiadamy jak i kiedy zamówić świąteczne wynosy, czyli gotowe potrawy świąteczne. Do dzieła!

Wigilia i Boże Narodzenie na wynos w lockdownie: jak i kiedy zamówić gotowe potrawy świąteczne
Autor: Shutterstock Potrawy świąteczne zamówione na wynos to przyjemność dla żołądka i wsparcie dla gastronomii

Spis treści

  1. Wigilia Take Away 
  2. Czy restauracje są gotowe na wynosy?
  3. Czy wynosy są bezpieczne?
  4. Wigilia i Boże Narodzenia na wynos
  5. Gotowe zestawy czy „skomponuj sam”?
  6. Pojedyncza porcja czy całe ciasto?
  7. Zestawy jadalnych prezentów
  8. Świąteczny catering z dostawą lub odbiorem własnym
  9. Koszt dostawy do domu
  10. Przedpłata lub 100% za zamówienie 
  11. Wynosy: jak zamawiać?
  12. Do kiedy zamawiać świąteczne przysmaki na wynos?
  13. Śpieszyć się, czy czekać?

♦ Zamawianie gotowych potraw wigilijnych na wynos jest łatwe. Najtrudniej jest dokonać wyboru, bo oferta jest ogromna. 

♦ Zamawianie jedzenia take away jest bezpieczne. Świąteczne wynosy to nie wygoda, ale przyjemność. Można spróbować tradycji i nowoczesności. 

♦ Wybierać można gotowe zestawy wieczerzy wigilijnej lub komponować menu samemu spośród oferowanych przysmaków. 

♦ Świąteczny catering może być z dowozem (ale to kosztuje) lub odbiorem własnym (najlepsza opcja dla zmotoryzowanych).

♦ Przy zamówieniu należy opłacić całość, niektóre restauracje przyjmują przedpłatę w wysokości 50% wartości zamówienia.

♦ Zamawiać można telefonicznie, mailowo, przez formularze na stronie restauracji lub w aplikacji.

♦ Ostateczny termin zamawiania upływa 17 grudnia, w niektórych przypadkach do północy do 20 grudnia.

♦ Im bliżej świąt tym mniejsza szansa na realizację zamówienia w dobrym lokalu. Dlatego warto już dziś rozważyć opcję dostawy i zrealizować płatność już na początku grudnia. 

Bellotto_min_2_os. małe.jpg
Autor: materiały prasowe Hotel Bellotto

Wigilia Take Away 

Niesłusznie utarło się, że świąteczne potrawy zamawiają tylko osoby leniwe i wygodne. Składając zamówienie w restauracji na dania wigilijne take away (na wynos) możesz skosztować kunsztu kucharskiego. Spróbować rzadkich przysmaków. Ciekawych kompozycji smakowych łączących tradycję z nowoczesnością. Doznać nowych doświadczeń kulinarnych. Przy okazji podtrzymać tradycyjne rzemiosło gastronomiczne. W sytuacji lockdownu wymuszającego zamknięcie restauracji, gdy utrata pracy grozi tysiącom ludzi zatrudnionych w gastronomii, bądźmy solidarni. 

Czy restauracje są gotowe na wynosy?

Restauracje są nie tylko gotowe na przygotowanie jedzenia na wynos, ale wciąż się w tym sposobie funkcjonowania doskonalą. Organizowane są liczne szkolenia i kursy dla gastronomii, jak najlepiej i najbezpieczniej przygotować ofertę świąteczną take away. Akademia Inspiracji Makro organizuje nawet darmowe warsztaty online WIGILIA TAKE AWAY Więcej informacji tutaj: https://www.facebook.com/events/228361605299634

Czy wynosy są bezpieczne?

Wszyscy obawiamy się o nasze bezpieczeństwo. Zapewne Ty także zastanawiasz się, czy jedzenie kupione w restauracji jest bezpieczne, czy nie zarazisz się koronawirusem? Dzisiaj zakłady gastronomiczne to najbezpieczniejsze miejsca w Polsce. Dlaczego? Od 2004 roku każda restauracja, bar, punkt gastronomiczny zobowiązany jest przestrzegać zasad bezpieczeństwa żywności. Każdy taki punkt musi wdrożyć i przestrzegać system zarządzania HACCP. Ponad 15 lat obowiązywania tych zasad to odpowiednio zorganizowane kuchnie, bezpieczne przechowywanie, oddzielne miejsca przygotowania mięsa i warzyw, noszenia odpowiednich strojów ochronnych i rękawiczek. Nigdzie poza służbą zdrowia nie przestrzega się zasad higieny, tak dokładnie jak w gastronomii. Statystyka zakażeń pokarmowych to potwierdza. Najwięcej zakażeń jest niestety w domowej kuchni. 

Zobacz koniecznie: Koronawirus: czy można zarazić się przez jedzenie?

Bellotto_premium_2_os_ma_e.jpg
Autor: materiały prasowe Hotel Bellotto

Wigilia i Boże Narodzenia na wynos

Wigilijne i świąteczne potrawy na wynos proponują wszystkie rodzaje gastronomii. Zarówno restauracje pięciogwiazdkowych hoteli, jak i jadłodajnie obok Twojego domu starają się sprostać naszym świątecznym oczekiwaniom. Wystarczy się rozejrzeć i poszukać tego, co najbardziej Ci odpowiada. Może to być oferta Cafe Bristol (w jednym z najstarszych warszawskich hoteli, nieprzerwanie czynnych od 100 lat), gdzie znajdziemy pasztet z gęsi ze śliwkami i musztardą pigwową, barszcz z kiszonych buraków z uszkami, pierogi z sarną i pistacjami czy torcik z gorzkiej czekolady ze śliwką marynowaną w pitnym miodzie - to tylko niektóre kulinarne kreacje, którymi Szef Kuchni i jego utalentowany zespół postanowili umilić nam świąteczny czas.

Gotowe zestawy czy „skomponuj sam”?

W ofertach świątecznych możesz przebierać. Są gotowe zestawy, są też restauracje, w których można samemu komponować swoją wigilijną wieczerzę. Warszawski Hotel Bellotto w świątecznym cateringu (https://catering.hotelbellotto.pl/catering-2020) oferuje zestaw podstawowy dla 2 osób w cenie 230 osób, ale można zmieniać i dodawać lub wybrać zestaw pod indywidualny gust kulinarny. 

Skład zestawu to:

- Śledzie w oleju lnianym ze skórką cytrynową i siekaną cebulką 500 g

- Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem 500 g

- Tradycyjny barszcz czerwony na suszonych jabłkach z uszkami z kapustą i grzybami 0,5 l/15 szt. uszek

- Domowe pierogi z kapustą i grzybami 800 g/20 szt.

- Wigilijna kapusta z suszoną śliwką i grzybami z Hajnówki 500 g

- Kiełbasa czosnkowa podsuszana 500 g

- Karkówka pieczona w czosnku, jałowcu i miodzie 1 kg

- Domowe kopytka własnej produkcji 500 g

- Sos chrzanowo - śmietanowy z jabłkami 200 g

- Szarlotka z najlepszych polskich jabłek z cynamonem 1 kg/10 porcji

W ofercie jest także wersja premium wzbogacona o gatunkowe ryby i pyszny sernik za 335 zł. Kupując w zestawie oszczędzamy od 10-20% ceny jednostkowej każdego dania. A jeśli przy stole zasiądą tylko 2 osoby, to może warto rozważyć zakup gotowego zestawu? Zamówienia cateringu Hotelu Bellotto można składać do 19. grudnia do 18:00, a realizowane będą 22 i 23 grudnia. 

Pojedyncza porcja czy całe ciasto?

W świątecznej ofercie cukierniczej znalazły się pojedyncze porcje ulubionych bożonarodzeniowych przysmaków. W nowej nomenklaturze cukierniczej nazywane są - mono porcjami. Można zatem makowe lub serowe pyszności kupić w pojedynczych porcjach. 

Zestawy jadalnych prezentów

Jeśli zamawiamy produkty od dłuższym terminie ważności i dobrze opakowane ich dostawa może nastąpić nieco wcześniej. Wytrawne i słodkie gotowe zestawy prezentowe od warszawskiej Batidy można odbierać i ekspediować dalej już po 2 grudniu. Taki zestaw jadalnych prezentów w cenie od do na pewno ucieszy rodziców i teściów, bliskich nam seniorów (https://sklep.batida.pl/collections/upominki-swiateczne).  Jeśli masz zasobną kieszeń, to możesz zaszaleć i skorzystać z oferty Hotelu Europejskiego Raffles (https://pl.raffles.com/warsaw/pdf/rww-raffles-europejski-warsaw-broszura/), gdzie zestaw jadalnych prezentów kosztuje od 786 do 1280 zł. 

Świąteczny catering z dostawą lub odbiorem własnym

Większość restauracji nauczona wiosennym lockdownem już sprzedaje z dowozem. To jednak niektóre punkty gastronomiczne nadal oferują jedzenie tylko z odbiorem własnym. Te różnice należy uwzględnić podczas planowania zakupów.

Koszt dostawy do domu

Inną kwestią jest koszt dostawy. Może się on różnić. W jednej cukierni może być darmowa, jeśli zamówienie przekracza określoną kwotę. W innej może wynieść od 10 do 40 zł. Niektóre restauracje i cukiernie nie realizują zamówień poza miastem swojej działalności. Inne tak jak w warszawska cukierni luksusowa Deseo na specjalne zamówienie wysyłają swoje słodycze nawet w najodleglejsze zakątki świata. 

Jeśli jednak świąteczne potrawy są świeże i przygotowane na „ostatnią chwilę” to trzeba je odebrać osobiście. 

Przedpłata lub 100% za zamówienie 

Wiele ofert restauracyjnych i cukierniczych jest już z góry skalkulowana i przy zamówieniu należy wnieść całą opłatę. Należy również uwzględnić koszt dostawy. Niektóre z restauracji wymagają przedpłaty w wysokości 50% kosztów zamówienia. Tyle wynosi wartość produktów spożywczych użytych do przygotowania potraw. Jest to także gwarancja, że odbierzecie zamówienie. Samemu trzeba zdecydować, jaka forma nam odpowiada. 

Wynosy: jak zamawiać?

Po zapoznaniu się z ofertą można zamawiać tradycyjnie przez telefon. Wygodnie jednak zamawiać przez internet, korzystając z formularzy online. Wiele restauracji deklaruje, że ich menu świąteczne będzie wkrótce dostępne w popularnych aplikacjach. 

Do kiedy zamawiać świąteczne przysmaki na wynos?

W większości restauracji zamówienia można składać od dzisiaj do 17 grudnia, czyli najpóźniej na 1 tydzień przed Wigilią. Są jednak wyjątki. Catering Hotelu Bellotto przyjmuje zamówienia do 19 grudnia do godziny 18:00 z dostawą 22-23 grudnia. W warszawskiej cukierni Lukullus robi zamówienia można składać nawet do północy 20 grudnia, a będą zrealizowane od 21-24 grudnia tylko z odbiorem osobistym. 

Śpieszyć się, czy czekać?

Im bliżej świąt tym mniejsza szansa na realizację zamówienia w dobrym lokalu u świetnego szefa kuchni. Dlatego warto już dziś rozważyć opcję dostawy i zrealizować płatność na początku grudnia.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE