Wigilia i święta w lockdownie: kalendarium zamawiania gotowych dań. Kiedy zamówić świąteczne potrawy?

2020-11-27 10:51

Wigilia i Boże Narodzenie w czasie pandemii będą inne, ale czy gorsze? Święta w czasie lockdownu spędzimy w gronie najbliższych. Może warto pieniądze przeznaczone na świąteczne przysmaki wydać w restauracji obok Twojego domu. Zamówić wigilijną wieczerzę na wynos, spróbować luksusowych przysmaków i cieszyć się wolnym czasem. Podpowiadamy jak i kiedy zamówić świąteczne wynosy, czyli gotowe potrawy świąteczne. Do dzieła!

Wigilia i Boże Narodzenie na wynos w lockdownie: jak i kiedy zamówić gotowe potrawy świąteczne
Autor: Shutterstock Potrawy świąteczne zamówione na wynos to przyjemność dla żołądka i wsparcie dla gastronomii

Spis treści

  1. Wigilia Take Away 
  2. Czy restauracje są gotowe na wynosy?
  3. Czy wynosy są bezpieczne?
  4. Wigilia i Boże Narodzenia na wynos
  5. Gotowe zestawy czy „skomponuj sam”?
  6. Pojedyncza porcja czy całe ciasto?
  7. Zestawy jadalnych prezentów
  8. Świąteczny catering z dostawą lub odbiorem własnym
  9. Koszt dostawy do domu
  10. Przedpłata lub 100% za zamówienie 
  11. Wynosy: jak zamawiać?
  12. Do kiedy zamawiać świąteczne przysmaki na wynos?
  13. Śpieszyć się, czy czekać?

♦ Zamawianie gotowych potraw wigilijnych na wynos jest łatwe. Najtrudniej jest dokonać wyboru, bo oferta jest ogromna. 

♦ Zamawianie jedzenia take away jest bezpieczne. Świąteczne wynosy to nie wygoda, ale przyjemność. Można spróbować tradycji i nowoczesności. 

♦ Wybierać można gotowe zestawy wieczerzy wigilijnej lub komponować menu samemu spośród oferowanych przysmaków. 

♦ Świąteczny catering może być z dowozem (ale to kosztuje) lub odbiorem własnym (najlepsza opcja dla zmotoryzowanych).

♦ Przy zamówieniu należy opłacić całość, niektóre restauracje przyjmują przedpłatę w wysokości 50% wartości zamówienia.

♦ Zamawiać można telefonicznie, mailowo, przez formularze na stronie restauracji lub w aplikacji.

♦ Ostateczny termin zamawiania upływa 17 grudnia, w niektórych przypadkach do północy do 20 grudnia.

♦ Im bliżej świąt tym mniejsza szansa na realizację zamówienia w dobrym lokalu. Dlatego warto już dziś rozważyć opcję dostawy i zrealizować płatność już na początku grudnia. 

Bellotto_min_2_os. małe.jpg
Autor: materiały prasowe Hotel Bellotto

Wigilia Take Away 

Niesłusznie utarło się, że świąteczne potrawy zamawiają tylko osoby leniwe i wygodne. Składając zamówienie w restauracji na dania wigilijne take away (na wynos) możesz skosztować kunsztu kucharskiego. Spróbować rzadkich przysmaków. Ciekawych kompozycji smakowych łączących tradycję z nowoczesnością. Doznać nowych doświadczeń kulinarnych. Przy okazji podtrzymać tradycyjne rzemiosło gastronomiczne. W sytuacji lockdownu wymuszającego zamknięcie restauracji, gdy utrata pracy grozi tysiącom ludzi zatrudnionych w gastronomii, bądźmy solidarni. 

Czy restauracje są gotowe na wynosy?

Restauracje są nie tylko gotowe na przygotowanie jedzenia na wynos, ale wciąż się w tym sposobie funkcjonowania doskonalą. Organizowane są liczne szkolenia i kursy dla gastronomii, jak najlepiej i najbezpieczniej przygotować ofertę świąteczną take away. Akademia Inspiracji Makro organizuje nawet darmowe warsztaty online WIGILIA TAKE AWAY Więcej informacji tutaj: https://www.facebook.com/events/228361605299634

Czy wynosy są bezpieczne?

Wszyscy obawiamy się o nasze bezpieczeństwo. Zapewne Ty także zastanawiasz się, czy jedzenie kupione w restauracji jest bezpieczne, czy nie zarazisz się koronawirusem? Dzisiaj zakłady gastronomiczne to najbezpieczniejsze miejsca w Polsce. Dlaczego? Od 2004 roku każda restauracja, bar, punkt gastronomiczny zobowiązany jest przestrzegać zasad bezpieczeństwa żywności. Każdy taki punkt musi wdrożyć i przestrzegać system zarządzania HACCP. Ponad 15 lat obowiązywania tych zasad to odpowiednio zorganizowane kuchnie, bezpieczne przechowywanie, oddzielne miejsca przygotowania mięsa i warzyw, noszenia odpowiednich strojów ochronnych i rękawiczek. Nigdzie poza służbą zdrowia nie przestrzega się zasad higieny, tak dokładnie jak w gastronomii. Statystyka zakażeń pokarmowych to potwierdza. Najwięcej zakażeń jest niestety w domowej kuchni. 

Zobacz koniecznie: Koronawirus: czy można zarazić się przez jedzenie?

Bellotto_premium_2_os_ma_e.jpg
Autor: materiały prasowe Hotel Bellotto

Wigilia i Boże Narodzenia na wynos

Wigilijne i świąteczne potrawy na wynos proponują wszystkie rodzaje gastronomii. Zarówno restauracje pięciogwiazdkowych hoteli, jak i jadłodajnie obok Twojego domu starają się sprostać naszym świątecznym oczekiwaniom. Wystarczy się rozejrzeć i poszukać tego, co najbardziej Ci odpowiada. Może to być oferta Cafe Bristol (w jednym z najstarszych warszawskich hoteli, nieprzerwanie czynnych od 100 lat), gdzie znajdziemy pasztet z gęsi ze śliwkami i musztardą pigwową, barszcz z kiszonych buraków z uszkami, pierogi z sarną i pistacjami czy torcik z gorzkiej czekolady ze śliwką marynowaną w pitnym miodzie - to tylko niektóre kulinarne kreacje, którymi Szef Kuchni i jego utalentowany zespół postanowili umilić nam świąteczny czas.

Gotowe zestawy czy „skomponuj sam”?

W ofertach świątecznych możesz przebierać. Są gotowe zestawy, są też restauracje, w których można samemu komponować swoją wigilijną wieczerzę. Warszawski Hotel Bellotto w świątecznym cateringu (https://catering.hotelbellotto.pl/catering-2020) oferuje zestaw podstawowy dla 2 osób w cenie 230 osób, ale można zmieniać i dodawać lub wybrać zestaw pod indywidualny gust kulinarny. 

Skład zestawu to:

- Śledzie w oleju lnianym ze skórką cytrynową i siekaną cebulką 500 g

- Tradycyjna sałatka jarzynowa z majonezem 500 g

- Tradycyjny barszcz czerwony na suszonych jabłkach z uszkami z kapustą i grzybami 0,5 l/15 szt. uszek

- Domowe pierogi z kapustą i grzybami 800 g/20 szt.

- Wigilijna kapusta z suszoną śliwką i grzybami z Hajnówki 500 g

- Kiełbasa czosnkowa podsuszana 500 g

- Karkówka pieczona w czosnku, jałowcu i miodzie 1 kg

- Domowe kopytka własnej produkcji 500 g

- Sos chrzanowo - śmietanowy z jabłkami 200 g

- Szarlotka z najlepszych polskich jabłek z cynamonem 1 kg/10 porcji

W ofercie jest także wersja premium wzbogacona o gatunkowe ryby i pyszny sernik za 335 zł. Kupując w zestawie oszczędzamy od 10-20% ceny jednostkowej każdego dania. A jeśli przy stole zasiądą tylko 2 osoby, to może warto rozważyć zakup gotowego zestawu? Zamówienia cateringu Hotelu Bellotto można składać do 19. grudnia do 18:00, a realizowane będą 22 i 23 grudnia. 

Pojedyncza porcja czy całe ciasto?

W świątecznej ofercie cukierniczej znalazły się pojedyncze porcje ulubionych bożonarodzeniowych przysmaków. W nowej nomenklaturze cukierniczej nazywane są - mono porcjami. Można zatem makowe lub serowe pyszności kupić w pojedynczych porcjach. 

Zestawy jadalnych prezentów

Jeśli zamawiamy produkty od dłuższym terminie ważności i dobrze opakowane ich dostawa może nastąpić nieco wcześniej. Wytrawne i słodkie gotowe zestawy prezentowe od warszawskiej Batidy można odbierać i ekspediować dalej już po 2 grudniu. Taki zestaw jadalnych prezentów w cenie od do na pewno ucieszy rodziców i teściów, bliskich nam seniorów (https://sklep.batida.pl/collections/upominki-swiateczne).  Jeśli masz zasobną kieszeń, to możesz zaszaleć i skorzystać z oferty Hotelu Europejskiego Raffles (https://pl.raffles.com/warsaw/pdf/rww-raffles-europejski-warsaw-broszura/), gdzie zestaw jadalnych prezentów kosztuje od 786 do 1280 zł. 

Świąteczny catering z dostawą lub odbiorem własnym

Większość restauracji nauczona wiosennym lockdownem już sprzedaje z dowozem. To jednak niektóre punkty gastronomiczne nadal oferują jedzenie tylko z odbiorem własnym. Te różnice należy uwzględnić podczas planowania zakupów.

Koszt dostawy do domu

Inną kwestią jest koszt dostawy. Może się on różnić. W jednej cukierni może być darmowa, jeśli zamówienie przekracza określoną kwotę. W innej może wynieść od 10 do 40 zł. Niektóre restauracje i cukiernie nie realizują zamówień poza miastem swojej działalności. Inne tak jak w warszawska cukierni luksusowa Deseo na specjalne zamówienie wysyłają swoje słodycze nawet w najodleglejsze zakątki świata. 

Jeśli jednak świąteczne potrawy są świeże i przygotowane na „ostatnią chwilę” to trzeba je odebrać osobiście. 

Przedpłata lub 100% za zamówienie 

Wiele ofert restauracyjnych i cukierniczych jest już z góry skalkulowana i przy zamówieniu należy wnieść całą opłatę. Należy również uwzględnić koszt dostawy. Niektóre z restauracji wymagają przedpłaty w wysokości 50% kosztów zamówienia. Tyle wynosi wartość produktów spożywczych użytych do przygotowania potraw. Jest to także gwarancja, że odbierzecie zamówienie. Samemu trzeba zdecydować, jaka forma nam odpowiada. 

Wynosy: jak zamawiać?

Po zapoznaniu się z ofertą można zamawiać tradycyjnie przez telefon. Wygodnie jednak zamawiać przez internet, korzystając z formularzy online. Wiele restauracji deklaruje, że ich menu świąteczne będzie wkrótce dostępne w popularnych aplikacjach. 

Do kiedy zamawiać świąteczne przysmaki na wynos?

W większości restauracji zamówienia można składać od dzisiaj do 17 grudnia, czyli najpóźniej na 1 tydzień przed Wigilią. Są jednak wyjątki. Catering Hotelu Bellotto przyjmuje zamówienia do 19 grudnia do godziny 18:00 z dostawą 22-23 grudnia. W warszawskiej cukierni Lukullus robi zamówienia można składać nawet do północy 20 grudnia, a będą zrealizowane od 21-24 grudnia tylko z odbiorem osobistym. 

Śpieszyć się, czy czekać?

Im bliżej świąt tym mniejsza szansa na realizację zamówienia w dobrym lokalu u świetnego szefa kuchni. Dlatego warto już dziś rozważyć opcję dostawy i zrealizować płatność na początku grudnia.