Ta roślina to więcej niż tylko chrupiący dodatek – to prawdziwy zastrzyk zdrowia. Skosztuj sałatki z portulaki warzywnej
Znana już w starożytnym Egipcie, portulaka warzywna dotarła do Europy w średniowieczu. Ta niskokaloryczna roślina jest pełna cennych składników odżywczych i przypomina roszponkę. Choć często uznawana za chwast, portulaka wyróżnia się smakiem i zdrowotnymi właściwościami, co sprawia, że jest idealnym dodatkiem do wielu potraw.
Spis treści
- Co to jest portulaka warzywna?
- Właściwości zdrowotne portulaki warzywnej
- Jak jeść portulakę?
- Sałatka z portulaki z jajkiem – przepis krok po kroku
- Zupa z portulaki – przepis krok po kroku
Co to jest portulaka warzywna?
Portulaka jest warzywem liściastym, który porasta okolice pół uprawnych i dróg. Ma mięsiste, soczyste liście i bordową łodygę osiągającą nawet 60 cm wysokości. Jadalne są liście i łodygi o pieprznym aromacie i kwaśnym smaku. Portulaka wyróżnia się tym, że jej smak zmienia się wraz z porą dnia. Rano roślina ma bardziej kwaskowaty smak, wieczorem zaś staje się lekko słodka.
Portulakę warzywną bez problemu można uprawiać w domu – w ogrodzie lub w doniczce na balkonie czy nawet na parapecie. Najlepszą porą dla tej rośliny jest lato, ponieważ lubi wysokie temperatury. Nasiona dostępne są w sklepach ogrodniczych stacjonarnych i internetowych.
Właściwości zdrowotne portulaki warzywnej
Chociaż uważana jest za chwast, warto wiedzieć, że portulaka jest cennym warzywem. W ponad 90 proc. składa się z wody, więc jest rośliną niskokaloryczną. Porcja o wadze 100 g to tylko 16 kalorii.
Co zawiera portulaka warzywna? W jej składzie znajduje się duża zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, antyoksydantów i kwasu foliowego. Jest bogata w witaminy z grupy B, A, PP, C oraz wapń, magnez, żelazo, potas, fosfor, mangan, miedź i selen. Portulaka jest dobrym źródłem regulującej sen melatoniny oraz odpowiedzialnego za nastrój tryptofanu.
Spożywanie portulaki warzywnej łagodzi problemy z układem trawiennym. Roślina wspomaga procesy zachodzące w tym układzie, pobudza wydzielanie soków, a także niweluje objawy zgagi. Sok z portulaki warzywnej i liście są niezwykle pomocne w leczeniu stanów zapalnych jelit i żołądka. Według badań naukowych portulaka może zmniejszać ryzyko zachorowania na nowotwór okrężnicy. Roślina reguluje ciśnienie krwi, poprawia krążenie i usuwa nadmiar wody z organizmu. Napar z liści portulaki mogą stosować diabetycy, ponieważ obniża poziom cukru. Portulaka wykazuje działanie antybakteryjne. Z liści można robić okłady, które są skuteczne w problemach dermatologicznych. Poradzą sobie także ze śladami po ukąszeniach owadów i zadziałają odmładzająco na skórę. Płukanki można stosować do higieny jamy ustnej.
Portulaka warzywna zawiera kwas szczawiowy i dlatego nie powinny spożywać jej osoby z chorobami nerek i z syndromem „leniwego jelita”. Nie jest wskazana dla kobiet w ciąży. Nie można też karmić nią zwierząt domowych, czyli psów i kotów.
Jak jeść portulakę?
Portulakę warzywną należy zjeść zaraz po zebraniu, ponieważ nie nadaje się do przechowywania. Dlatego najlepiej wykorzystać ją do zrobienia pysznej i zdrowej sałatki. Jada się ją na surowo i po ugotowaniu. Portulakę można wykorzystywać do dań mięsnych i wegetariańskich, na ciepło i na zimno. Drobno posiekane liście można dodać do twarożku zamiast szczypiorku. Sprawdzi się jako składnik omletów, pasztetów i past kanapkowych. Portulaka to również składnik zdrowych i lekki zup, dań z ryżem lub kaszą, farszów do pierogów i pizzy.
Liście portulaki warzywnej przyrządza się tak samo jak szpinak. Łodygi są podobne do szparagów i można je robić w ten sam sposób. Jadalne są również kwiaty portulaki warzywnej, które świetnie zastąpią kapary. Łodygi to naturalny roślinny zagęszczacz do zup i sosów. Liście i pędy portulaki warzywnej nadają się do marynowania.
Sałatka z portulaki z jajkiem – przepis krok po kroku
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4
Składniki
- 1 pęczek portulaki
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1/2 cebuli
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
sos:
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie
1. Umyte i osuszone liście portulaki zblanszować na patelni. Odstawić do ostygnięcia.
2. Sok z cytryny wymieszać z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
3. Na półmisku ułożyć portulakę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojone w ćwiartki jajka.
4. Przed podaniem skropić sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem.
Zupa z portulaki – przepis krok po kroku
Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: 4
Składniki
- 1 pęczek portulaki
- 2 szklanki mleka
- 500 g selera
- 1 szklanka śmietany 18%
- 2 jajka ugotowane na twardo
- sól, pieprz, cukier
Przygotowanie
1. Umyte i osuszone listki portulaki gotować w osolonym wrzątku 5 minut. Odcedzić i odstawić.
2. Obrany seler pokroić w kostkę i ugotować do miękkości. Odcedzić.
3. Seler zmiksować razem z portulaką na gładko i przełożyć do garnka. Wlać mleko, doprawić solą, pieprzem i cukrem i wymieszać. Zagotować, zmniejszyć ogień i delikatnie wlać śmietanę. Wymieszać.
4. Podawać na od razu z połówkami jajka na twardo i grzankami.