Jak gotować szparagi, by nie straciły swoich naturalnych właściwości?

2018-05-22 13:17 Agnieszka Grotek
Jak gotować szparagi, by nie straciły swoich naturalnych właściwości?
Autor: Shutterstock Jak gotować szparagi, by nie straciły swoich naturalnych właściwości?

Szparagi można podawać w różnej postaci. Dobrze smakują smażone w sosie, zapieczone z serem, a nawet po prostu ugotowane. Jak zatem gotować szparagi, by nie straciły swoich naturalnych właściwości?

Jak obierać szparagi?

Białe szparagi, ze względu na lekkie zdrewnienie skórki, trzeba obierać obieraczką do warzyw, omijając starannie główkę warzywa.

Zielone i fioletowe szparagi nie wymagają obierania. Odcinamy lub odłamujemy jedynie łuski na łodygach. Jednak w każdym przypadku należy odciąć lub odłamać zdrewniałe końcówki. Może to być nawet 1/3 szparaga.

Jak gotować szparagi?

Należy też pamiętać, że szparag mięknie od głowy, dlatego do gotowania w wodzie potrzebny będzie wysoki garnek. Wstawiamy do niego luźno związane szparagi. Ich główki powinny wystawać ponad poziom wody, by miękły gotując się na parze. Zielone szparagi gotujemy krótko - 2–3 minuty. Białe i fioletowe należy gotować nieco dłużej, ok. 10–15 minut do momentu, aż widelec będzie łatwo się w nie wbijał. Do wody można dodać szczyptę soli i trochę soku z cytryny.

ZOBACZ WIDEO:

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE