Spis treści
Jak zamarynować schab, aby był soczysty?
W sieci krąży mnóstwo przepisów na pyszny i aromatyczny pieczony schab. Kluczem jest marynata, która sprawia, że po upieczeniu mięso jest soczyste i kruche. Do przygotowania marynaty wykorzystuje się oliwę z oliwek lub olej oraz suszone zioła jak majeranek, rozmaryn, liście laurowe czy tymianek. Obowiązkowo powinien się w niej znaleźć czosnek. Oprócz soli i pieprzu smak schabu podkręcą inne przyprawy jak słodka i ostra papryka, gałka muszkatołowa i ziele angielskie. Do marynaty do schabu można dodać musztardę, ketchup lub miód. Sprawdzi się też patent z owocami.
Jakie owoce zmiękczają mięso?
Za smak i konsystencję schabu odpowiada nie tylko marynata. Mięso warto obłożyć owocami. Ich zadaniem nie jest podkręcenie smaku. Sprawią, że mięso stanie się wyjątkowo delikatne i kruche, a także nie wyschnie w czasie pieczenia. Zawarte w nich enzymy pomogą naturalnie rozłożyć białka i zmiękczyć mięso, a po upieczeniu będzie pyszne i soczyste.
Jakie więc owoce najlepiej sprawdzą się do marynowania schabu? Idealnie sprawdzą się owoce egzotyczne, które bez problemu można kupić w większych i mniejszych sklepach czy na bazarkach. Do marynowania schabu można więc wykorzystać:
- kiwi
- ananasy
- papaję
Jak zamarynować schab w owocach?
Według specjalistów i szefów kuchni najlepszym owocem, który zmiękczy schab i sprawi, że mięso stanie kruche i delikatne, jest kiwi. Soki zawarte w tym egzotycznym owocu sprawiają, ze po upieczeniu wieprzowina jest miękka, soczysta i krucha. Tak przygotowany schab można upiec w piekarniku lub na grillu czy usmażyć na patelni. Patent z owocami można wykorzystać także do przyrządzenie innych potraw ze schabu wieprzowego.
Jak się marynuje schab w owocach? Przygotowanie schabu do pieczenia z wykorzystaniem owoców nie jest trudne. Wystarczy postępować według poniższego przepisu i zastosować się do wskazówek. Schab wyjdzie za pierwszym razem i będzie smakował obłędnie.
- 1. krok – przygotować ulubioną marynatę do schabu i połączyć ją z obranym i pokrojonym na mniejsze kawałki kiwi
- 2. krok – zamarynować schab w marynacie z kiwi
- 3. krok – wstawić schab do lodówki na kilka godzin lub całą noc
- 4. krok – upiec schab w piekarniku
- 5. krok – wyjąć schab z piekarnika i usunąć kiwi
Przepisy na delikatny i kruchy schab
Kruchy i delikatny schab nie jest trudny, ale trzeba wiedzieć, jak przygotować mięso do pieczenia. Z pomocą przychodzą sprawdzone przepisy na domowy schab z piekarnika, którego smak i konsystencja podbiją każde podniebienie. Poniżej znajdziecie kilka łatwych przepisów na pyszny domowy schab pieczony. Warto wykorzystać patent z owocami, które sprawią, że schab będzie smakował wyśmienicie.
- Schab w plastrach z piekarnika – robi się prawie sam, smakuje obłędnie
- Schab w marynacie mlecznej: przepis na najdelikatniejszy schab pieczony
- Schab pieczony w rękawie. Domowa wędlina, która nie ma sobie równych
- Jak upiec schab, żeby był soczysty? Poznaj przepis na idealną pieczeń ze schabu wieprzowego
- Schab w majonezie z piekarnika. Robotę robi aromatyczna marynata
Zobacz galerię i poznaj jeszcze więcej sprawdzonych przepisów na pyszny domowy schab. Poniżej znajdziesz także quiz o różnych rodzajach mięsa.