Schab w plastrach z piekarnika – robi się prawie sam, smakuje obłędnie
Schab w plastrach z piekarnika jest pyszny. Mięso jest wyjątkowo kruche i soczyste. Danie jest efektowne, dlatego można serwować je na różne święta i uroczyste okazje. Z przyrządzeniem schabu w plastrach poradzi sobie każdy, ponieważ przepis jest łatwy. Dowiedz się, jak zrobić schab pieczony w plastrach.
Dlaczego warto upiec schab w plastrach?
- Przepis na schab w tej odsłonie jest łatwy, szybki i sprawdzony.
- Lista składników to wieprzowina, cebula, czosnek oraz oliwa z oliwek i przyprawy.
- Plastrów schabu nie trzeba rozbijać.
- Schab jest delikatny, kruchy i soczysty.
- Dodając dwie szczypty mielonej ostrej papryki, mięso stanie się lekko pikantne.
- Danie świetnie smakuje na obiad z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami oraz chrupiącą kolorową surówką.
Jak zrobić schab w plastrach z piekarnika?
Przygotowanie schabu do pieczenia jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Pokrojoną w plastry wieprzowinę należy zamarynować w oliwie z oliwek i przyprawach. Następnie mięso przekłada się do formy do zapiekania lub brytfanny. Wlewa się wywar warzywny lub mięsny, a na wierzchu układa się cebulę i czosnek. Wcześniej można je podsmażyć, aby potrawa nabrała głębokiego smaku.
Ile czasu piec schab w plastrach w piekarniku? Zwykle piecze się go około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Jednak czas pieczenia zależy od grubości plastrów wieprzowiny. Te grubsze będą się piekły nieco dłużej.
SKŁADNIKI
- 400 g schabu bez kości
- 125 ml wywaru warzywnego lub mięsnego
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab pokroić na plastry. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do dużej miski.
- Do miseczki przelać oliwę z oliwek i dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i majerankiem. Dokładnie wymieszać.
- Marynatę przelać do mięsa i dokładnie je natrzeć. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- Cebulę pokroić w piórka. Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
- Plastry schabu ułożyć w formie do zapiekania. Wlać wywar warzywny lub mięsny. Na wierzchu plastrów ułożyć cebulę i czosnek.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 60 minut.
- Podawać na gorąco na obiad lub po ostygnięciu na kolację.