Schab w plastrach z piekarnika – robi się prawie sam, smakuje obłędnie

schab w plastrach
Autor: Shutterstock
łatwy
90 min
4

Schab w plastrach z piekarnika jest pyszny. Mięso jest wyjątkowo kruche i soczyste. Danie jest efektowne, dlatego można serwować je na różne święta i uroczyste okazje. Z przyrządzeniem schabu w plastrach poradzi sobie każdy, ponieważ przepis jest łatwy. Dowiedz się, jak zrobić schab pieczony w plastrach.

Dlaczego warto upiec schab w plastrach?

  • Przepis na schab w tej odsłonie jest łatwy, szybki i sprawdzony.
  • Lista składników to wieprzowina, cebula, czosnek oraz oliwa z oliwek i przyprawy.
  • Plastrów schabu nie trzeba rozbijać.
  • Schab jest delikatny, kruchy i soczysty.
  • Dodając dwie szczypty mielonej ostrej papryki, mięso stanie się lekko pikantne.
  • Danie świetnie smakuje na obiad z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami oraz chrupiącą kolorową surówką.

Jak zrobić schab w plastrach z piekarnika?

Przygotowanie schabu do pieczenia jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Pokrojoną w plastry wieprzowinę należy zamarynować w oliwie z oliwek i przyprawach. Następnie mięso przekłada się do formy do zapiekania lub brytfanny. Wlewa się wywar warzywny lub mięsny, a na wierzchu układa się cebulę i czosnek. Wcześniej można je podsmażyć, aby potrawa nabrała głębokiego smaku.

Ile czasu piec schab w plastrach w piekarniku? Zwykle piecze się go około 60 minut w temperaturze 180 stopni C. Jednak czas pieczenia zależy od grubości plastrów wieprzowiny. Te grubsze będą się piekły nieco dłużej.

SKŁADNIKI

  • 400 g schabu bez kości
  • 125 ml wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab pokroić na plastry. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do dużej miski.
  • Do miseczki przelać oliwę z oliwek i dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i majerankiem. Dokładnie wymieszać.
  • Marynatę przelać do mięsa i dokładnie je natrzeć. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
  • Cebulę pokroić w piórka. Czosnek pokroić w cienkie plasterki.
  • Plastry schabu ułożyć w formie do zapiekania. Wlać wywar warzywny lub mięsny. Na wierzchu plastrów ułożyć cebulę i czosnek.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 60 minut.
  • Podawać na gorąco na obiad lub po ostygnięciu na kolację. 
Kotlety karkowe z piekarnika: przepis krok po kroku
Anna Szulc-Górska
więcej