Schab w marynacie mlecznej: przepis na najdelikatniejszy schab pieczony
2021-10-31
łatwy
15 min
6
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Schab moczony w mleku zyskuje na kruchości i delikatności. To sprawdzony przepis na soczystą pieczeń lub kotlety. Schab w mlecznej marynacie to nieskoplikowany sposób. Wystarczy zamarynować mięso w mleku na 24 godziny. Wypróbujcie koniecznie ten prosty patent na najdelikatniejszy schab pieczony!
Zobacz GALERIĘ ZDJĘĆ krok po kroku, jak zrobić kotlety schabowe
SKŁADNIKI
- 1,2-1,5 kg wieprzowego schabu środkowego
- 500 ml mleka lub więcej
- 2 cebule
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- 500 g ziemniaków drobnych
- 1-2 łyżki oleju wymieszane z 1 łyżeczką granulowanego czosnku
- 200 g małych pomidorków
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab natrzyj granulowanym czosnkiem. Przełóż do naczynia z pokrywką. Obłóż pokrojoną cebulą. Zalej mlekiem. Mięso powinno być całkowicie przykryte mlekiem. Przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na całą dobę.
- Po upływie 24 godziny mięso wyjmij. Osusz za pomocą papierowym ręczników. Natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem, mieloną papryką i rozmarynem.
- Przyprawione mięso ułóż w brytfannie. Obłóż schab ziemniakami wymieszanymi z olejem i czosnkiem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 1 godzinę w temperaturze 180°C. Następnie dodaj pomidorki i piecz jeszcze 10-15 minut.
- Schab wyjmij z piekarnika i pozostaw na 10 minut. Następnie pokrój na plastry. Podawaj razem z ziemniakami i pieczonymi pomidorkami.
5 zasad, jak upiec mięso