Schab w marynacie mlecznej: przepis na najdelikatniejszy schab pieczony

2021-10-31
Schab w marynacie mlecznej
Autor: Shutterstock.com Schab marynowany w mleku i pieczony z ziamniakami i pomidorkami
łatwy
15 min
6

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Schab moczony w mleku zyskuje na kruchości i delikatności. To sprawdzony przepis na soczystą pieczeń lub kotlety. Schab w mlecznej marynacie to nieskoplikowany sposób. Wystarczy zamarynować mięso w mleku na 24 godziny. Wypróbujcie koniecznie ten prosty patent na najdelikatniejszy schab pieczony! 

Zobacz GALERIĘ ZDJĘĆ krok po kroku, jak zrobić kotlety schabowe

SKŁADNIKI

  • 1,2-1,5 kg wieprzowego schabu środkowego
  • 500 ml mleka lub więcej
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 500 g ziemniaków drobnych
  • 1-2 łyżki oleju wymieszane z 1 łyżeczką granulowanego czosnku
  • 200 g małych pomidorków
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab natrzyj granulowanym czosnkiem. Przełóż do naczynia z pokrywką. Obłóż pokrojoną cebulą. Zalej mlekiem. Mięso powinno być całkowicie przykryte mlekiem. Przykryj pokrywką i wstaw do lodówki na całą dobę. 
  • Po upływie 24 godziny mięso wyjmij. Osusz za pomocą papierowym ręczników. Natrzyj solą, pieprzem, tymiankiem, mieloną papryką i rozmarynem. 
  • Przyprawione mięso ułóż w brytfannie. Obłóż schab ziemniakami wymieszanymi z olejem i czosnkiem. Wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 1 godzinę w temperaturze 180°C. Następnie dodaj pomidorki i piecz jeszcze 10-15 minut.
  • Schab wyjmij z piekarnika i pozostaw na 10 minut. Następnie pokrój na plastry. Podawaj razem z ziemniakami i pieczonymi pomidorkami. 
5 zasad, jak upiec mięso