Marynata do mięsa: jaka jest najlepsza? 3 przepisy na marynaty

2016-09-02 15:30

Marynata do mięsa decyduje o smaku mięsa, sprawia, że szybko kruszeje, przez co skraca się czas pieczenia. Odpowiednio skomponowany zestaw przypraw, warzyw i dodatków to gwarancja rozkoszy dla podniebienia. Przygotowanie doskonałej marynaty do mięsa wymaga jednak trochę czasu. Oto trzy sprawdzone przepisy na marynaty do mięsa.

Marynata do mięsa: jaka jest najlepsza? 3 przepisy na marynaty
Autor: thinkstockphotos.com Odpowiednio skomponowana marynata wpływa nie tylko na smak, lecz także skraca czas pieczenia mięsa

Spis treści

  1. Jogurtowa marynata do baraniny i jagnięciny
  2. Marynata z czosnku i papryki do drobiu
  3. Winna marynata do wieprzowiny i wołowiny

Przygotowanie marynaty do mięsa to dopiero połowa sukcesu. Aby danie było udane, potrzeba czasu na najbardziej tajemniczy proces kulinarny – przegryzanie się składników. Czas marynowania zależy oczywiście od wielkości porcji mięsa i intensywności smaku, jaki chcemy uzyskać. Im dłużej pozostawimy mięso w marynacie, tym wyraźniejszy będzie jego smak, ale i skróci się czas pieczenia, smażenia czy duszenia.

Jogurtowa marynata do baraniny i jagnięciny

100 ml jogurtu naturalnego bez cukru wymieszaj z 4 wyciśniętymi ząbkami czosnku, łyżką musztardy o wyrazistym, ostrym smaku i łyżeczką świeżego lub szczyptą suszonego rozmarynu.

Mięso w pierwszej kolejności nasmaruj pieprzem i solą i dopiero na tak przygotowany kawałek nałóż marynatę z jogurtu. Aby baranina nabrała odpowiedniego smaku, powinna poleżeć w marynacie od 3 do nawet 8 godz.

Marynata z czosnku i papryki do drobiu

Przygotuj mieszankę przypraw: łyżka mielonej papryki, łyżka granulowanego czosnku, łyżeczka soli i łyżeczka mielonego pieprzu. Przyprawy połącz z kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Jeżeli dodasz sok z cytryny, mięso szybciej stanie się miękkie, a otarta skórka cytrynowa doda przyjemnego aromatu. Mięso będzie gotowe już po godzinie, ale oczywiście im dłużej będziesz je marynować, tym będzie smaczniejsze i delikatniejsze.

Winna marynata do wieprzowiny i wołowiny

Marchewkę i cebulę pokrój w talarki i zalej wodą, tak by przykryć warzywa. Do zalewy dodaj liść laurowy, ziele angielskie oraz pieprz i całość zagotuj. Po wystudzeniu dodaj szklankę czerwonego wytrawnego wina, sól i majeranek. Mięso polej marynatą, tak by w całości było nią przykryte. Jeśli marynaty wyszło za mało, co jakiś czas obracaj mięso, by zamarynowało się równomiernie.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE