Puszyste smalcówki z serkiem waniliowym. Szybkie bułeczki drożdżowe bez wyrastania
Smalcówki przygotowuje się z ciasta krucho-drożdżowego. Mimo, że dodajemy do niech drożdże, to nie ma potrzeby czekać, aż wyrosną. I tak będą puszyste. Z kolei dzięki dodatkowi smalcu wychodzą przyjemnie kruche.
Smalcówki z ciasta krucho-drożdżowego
To stary przepis na proste, tanie, ale pyszne ciasteczka. Ciasto krucho-drożdżowe ma wiele zalet, jest niezwykle uniwersalne, bo łączy w sobie atuty dwóch rodzajów wypieków. Jest łatwe w przygotowaniu i obróbce, nie musi wyrastać, bardzo ładnie się rozwałkowuje i można uformować z niego różne kształty bułeczek czy ciastek. Jest jednocześnie puszyste, lekkie i kruche. Można je nadziewać na różne sposoby, zamiast podanego w przepisie serka homogenizowanego można użyć twarogu, dżemu, kremu czekoladowego lub masła orzechowego. W sezonie sprawdza się tez świeże owoce.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 0,5 kostki (50 g) drożdży
- 5 łyżek śmietany, w temperaturze pokojowej
- 2 jajka, w temperaturze pokojowej + 1 do smarowania
- 1 kostka smalcu, schłodzonego
- 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego
Przygotowanie:
Drożdże pokruszyć i rozetrzeć z cukrem, dodać śmietanę i wymieszać na jednolitą masę.
Mąkę przesiać do dużej miski, dodać pokrojony na kawałki smalec i rozcierać w palcach, aż powstaną grudki.
Dodać jajka i drożdże z cukrem i śmietaną, zagnieść ciasto - powinno być jednolite i elastyczne.
Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować dość cienko (5-7 mm), pokroić w prostokąty.
Dłuższe boki ponacinać skośnie co 2 cm, do 1/3 szerokości prostokąta.
Na środku przez całą długość położyć 2-3 łyżeczki serka, ponacinane boki posklejać na środku.
Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do piecznią, niezbyt blisko siebie.
Wierzch bułeczek posmarować rozkłóconym jajkiem.
Piec w temperaturze 180 st. C. przez 15-20 minut. Wierzch powinien się ładnie przyrumienić.