Puszyste smalcówki z serkiem waniliowym. Szybkie bułeczki drożdżowe bez wyrastania

2023-02-06 13:49

Smalcówki przygotowuje się z ciasta krucho-drożdżowego. Mimo, że dodajemy do niech drożdże, to nie ma potrzeby czekać, aż wyrosną. I tak będą puszyste. Z kolei dzięki dodatkowi smalcu wychodzą przyjemnie kruche.

Smalcówki z serem
Autor: Shutterstock Smalcówki z serem to pyszne bułeczki z ciasta krucho-drożdżowego.

Smalcówki z ciasta krucho-drożdżowego

To stary przepis na proste, tanie, ale pyszne ciasteczka. Ciasto krucho-drożdżowe ma wiele zalet, jest niezwykle uniwersalne, bo łączy w sobie atuty dwóch rodzajów wypieków. Jest łatwe w przygotowaniu i obróbce, nie musi wyrastać, bardzo ładnie się rozwałkowuje i można uformować z niego różne kształty bułeczek czy ciastek. Jest jednocześnie puszyste, lekkie i kruche. Można je nadziewać na różne sposoby, zamiast podanego w przepisie serka homogenizowanego można użyć twarogu, dżemu, kremu czekoladowego lub masła orzechowego. W sezonie sprawdza się tez świeże owoce.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 0,5 kostki (50 g) drożdży
  • 5 łyżek śmietany, w temperaturze pokojowej
  • 2 jajka, w temperaturze pokojowej + 1 do smarowania
  • 1 kostka smalcu, schłodzonego
  • 2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego

Przygotowanie:

Drożdże pokruszyć i rozetrzeć z cukrem, dodać śmietanę i wymieszać na jednolitą masę.

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać pokrojony na kawałki smalec i rozcierać w palcach, aż powstaną grudki.

Dodać jajka i drożdże z cukrem i śmietaną, zagnieść ciasto - powinno być jednolite i elastyczne.

Ciasto podzielić na 2 części, każdą rozwałkować dość cienko (5-7 mm), pokroić w prostokąty.

Dłuższe boki ponacinać skośnie co 2 cm, do 1/3 szerokości prostokąta.

Na środku przez całą długość położyć 2-3 łyżeczki serka, ponacinane boki posklejać na środku.

Bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do piecznią, niezbyt blisko siebie.

Wierzch bułeczek posmarować rozkłóconym jajkiem.

Piec w temperaturze 180 st. C. przez 15-20 minut. Wierzch powinien się ładnie przyrumienić.

Czym się różni ciasto piaskowe od drożdżowego.
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE