Pałki kurczaka pieczone z młodymi ziemniakami
Pałki kurczaka pieczone z młodymi ziemniakami i tymiankiem to mój domowy przebój sezonu wiosennego. W wolny dzień przygotowuję blachę podudzi kurczaka i wyszorowanych ziemniaków, wkładam do pieca i cieszę się wolnością. Przez najbliższą godzinę mogę robić, co zechcę i co lubię.
Pałki kurczaka pieczone z młodymi ziemniakami to łatwe danie jednogarnkowe, a właściwie wystarczy jedna blacha. Proste składniki, nieskomplikowane przygotowanie i świetny smak.
Moje dzieci kochają pałki kurczak i młode ziemniaki prosto z piekarnika. Do tego podaję sos jogurtowo-ziołowy i sałatkę z pomidorów. Z tym przepisem życie pracującej matki staje się łatwiejsze.
Wypróbujcie ten prosty przepis i niech stanie się dla was bazą do własnych eksperymentów kulinarnych.
Składniki dla 4 osób:
8 pałek kurczaka, czyli podudzi, o właściwościach mięsa kurczaka przeczytacie tutaj Kurczak: wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne [GALERIA PRZEPISOW]
1 kg młodych ziemniaków
4 łyżki oleju
2 łyżeczki tymianku suszonego lub świeżego
1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku lub po prostu słodkiej papryki
sól i pieprz
Ziemniaki umyć i wyszorować. Osuszyć.
Pałki kurczaka oprószyć papryką, pieprzem i solą.
Olej wymieszać z tymiankiem.
Ziemniaki i pałki umieścić w brytfannie lub naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia.
Polać olejem z tymiankiem i wymieszać. Okryć folią aluminiową, błyszczącą stroną do wewnątrz, aby lepiej akumulować ciepło. Tutaj przeczytasz: Jak używać folii aluminiowej?
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piec około 50 minut. Następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15-20 minut, aby pałki się zrumieniły.
Pałki kurczaka i ziemniaki podawać z sosem jogurtowym
Przepis przygotowała i przetestowała dla Was: Adrianna Ewa Stawska