Kurczak w ziołach - przepis na aromatycznego kurczaka pieczonego z wermutem
Kurczak w ziołach to danie niezwykle aromatyczne. Łagodne mięso kurczaka przyprawione świeżymi ziołami, czosnkiem i skórką cytrynowe, nabiera lekkiego, orzeźwiającego smaku, który dodatkowo zostaje podbity odrobiną wermutu.
Kurczaka można upiec na wiele różnych sposobów. Tę propozycję wyróżnia niezwykły aromat, jakiego nabiera mięso pieczone z dodatkiem cytryny i, wermutu i ziół.
Składniki:
średni kurczak
3 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z cytryny
gałązki świeżej bazylii, tymianku, rozmarynu i natki pietruszki
3 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
50 g wermutu
pieprz
Kurczaka dokładnie umyj i osusz. Natrzyj sokiem z cytryny, posyp skórką cytrynową i pieprzem.
Do środka tuszki włóż zioła i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.
Odstaw kurczaka na 2 godziny do lodówki, a następnie posmaruj oliwą.
Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Wyjąć z piekarnika, polać wermutem, i piec jeszcze 40 min. w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek