Kurczak w ziołach - przepis na aromatycznego kurczaka pieczonego z wermutem

2019-05-29 6:56

Kurczak w ziołach to danie niezwykle aromatyczne. Łagodne mięso kurczaka przyprawione świeżymi ziołami, czosnkiem i skórką cytrynowe, nabiera lekkiego, orzeźwiającego smaku, który dodatkowo zostaje podbity odrobiną wermutu.

Kurczak w ziołach
Autor: Shutterstock Dodatek wermutu sprawia że kurczak w ziołach nabiera wątkowego aromatu.

Kurczaka można upiec na wiele różnych sposobów. Tę propozycję wyróżnia niezwykły aromat, jakiego nabiera mięso pieczone z dodatkiem cytryny i, wermutu i ziół.

Składniki:

średni kurczak

3 łyżki soku z cytryny

skórka otarta z cytryny

gałązki świeżej bazylii, tymianku, rozmarynu i natki pietruszki

3 ząbki czosnku

5 łyżek oliwy

50 g wermutu

pieprz

Kurczaka dokładnie umyj i osusz. Natrzyj sokiem z cytryny, posyp skórką cytrynową i pieprzem.

Do środka tuszki włóż zioła i drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek.

Odstaw kurczaka na 2 godziny do lodówki, a następnie posmaruj oliwą.

Piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Wyjąć z piekarnika, polać wermutem, i piec jeszcze 40 min. w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek