Kurczak po tajlandzku. 3 łatwe i szybkie przepisy na obiad w azjatyckim stylu

2023-07-12 13:05

Kurczak po tajlandzku to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad, który będzie smakował zupełnie jak w dalekiej Tajlandii. Dzięki tym sprawdzonym przepisom przyrządzicie miękkiego i soczystego kurczaka w różnych wersjach. Oto trzy łatwe i szybkie przepisy na kurczaka po tajlandzku.

kurczak po tajlandzku
Autor: Shutterstock Kurczak po tajlandzku będzie smakował nie tylko dla fanom kuchni tajskiej.

Spis treści

  1. Jak zrobić kurczaka po tajlandzku?
  2. Przepisy na kurczaka po tajlandzku
  3. Kiedy podawać kurczaka po tajlandzku?
  4. Kurczak po tajlandzku z sezamem – przepis krok po kroku
  5. Kurczak po tajlandzku w panierce – przepis krok po kroku
  6. Kurczak po tajlandzku na ostro – przepis krok po kroku

Jak zrobić kurczaka po tajlandzku?

Aby przygotować pierś kurczaka według jednego z tych trzech łatwych przepisów, nie trzeba mieć dużego doświadczenia w domowym gotowaniu. Przepisy są bardzo proste i każdy będzie mógł przyrządzić danie rodem z Tajlandii. Składniki, które są potrzebne do zrobienia tajlandzkiego obiadu, są do kupienia w polskich sklepach i nie trzeba ich szukać w internecie i delikatesach z produktami kuchni świata. Kurczaka po tajlandzku robi się szybko i bez zbędnego bałaganu. Obiad można zrobić na jednej patelni lub w woku.

Przepisy na kurczaka po tajlandzku

Poniżej znajdziecie trzy łatwe, szybkie i sprawdzone przepisy na pysznego i aromatycznego kurczaka po tajlandzku. Możecie wybrać jeden z takich przepisów jak:

  • kurczak po tajlandzku z sezamem – smakowite paski kurczaka z ryżem i warzywami oraz prażonym sezamem
  • kurczak po tajlandzku w panierce – kawałki kurczaka w chrupiącej panierce
  • kurczak po tajlandzku na ostro – pierś kurczaka z papryczką chili, dymką i czosnkiem w mleczku kokosowym

Kiedy podawać kurczaka po tajlandzku?

Kurczak w tajskim stylu to pomysł na szybki i pyszny obiad. Dzięki temu, że przepisy są proste, a przygotowanie błyskawiczne, danie można robić nawet podczas zwykłego tygodnia. To również propozycja na jedzenie na wynos. Kurczak po tajlandzku świetnie smakuje na drugi dzień. Wystarczy zapakować go do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy, a w porze lunchu odgrzać w mikrofalówce.

Kurczak po tajlandzku z sezamem – przepis krok po kroku

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 500 g piersi kurczaka
  • 400 ml bulionu warzywnego
  • 200 g ryżu
  • 100 g prażonego sezamu
  • 2 czerwone papryki
  • 1 pęczek dymki ze szczypiorem
  • 1 papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka curry
  • sól

Przygotowanie:

1. Na patelni roztopić olej kokosowy i smażyć na nim pokrojonego w paski kurczaka, aż mięso całkowicie zmieni kolor. Dodać posiekaną dymkę ze szczypiorem i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pokrojoną w paski paprykę i smażyć krótko na dużym ogniu. Zawartość patelni przełożyć do miski.

2. Na tej samej patelni podsmażyć posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chili, starty imbir i ryż. Wymieszać i wlać bulion. Gotować, aż ryż stanie się miękki i wchłonie bulion. Od czasu do czasu zamieszać.

3. Dodać kurczaka z warzywami i wsypać prażony sezam. Wymieszać i smażyć kilka minut.

4. Podawać od razu z ryżem i surówką.

Kurczak po tajlandzku w panierce – przepis krok po kroku

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 800 g piersi kurczaka
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka oleju sojowego lub roślinnego
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka curry
  • szczypta kurkumy
  • szczypta mielonej słodkiej papryki
  • sól

Przygotowanie:

1. Mąkę wymieszać z kurkumą, imbirem, curry, papryką i solą. Wbić jajko i wlać wodę. Wymieszać na jednolite ciasto.

2. Do ciasta włożyć pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka i dokładnie wymieszać. Każdy kawałek powinien być pokryty ciastem.

3. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć w nim kurczaka. Kiedy mięso nabierze złocistego koloru, wyjąć je z oleju za pomocą łyżki cedzakowej lub szczypiec. Przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

4. Podawać na ciepło z ryżem, makaronem ryżowym oraz surówką z kapusty.

Kurczak po tajlandzku na ostro – przepis krok po kroku

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 800 g piersi kurczaka
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 1 cebula
  • 1 limonka
  • 2 papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka cukru trzcinowego

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, posiekane papryczki chili i czosnek. Kiedy warzywa się zeszklą, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażyć, często mieszając, aż mięso zacznie się rumienić.

2. Wsypać cukier trzcinowy i kolendrę. Smażyć około 3 minut, cały czas mieszając.

3. Na patelnię wlać mleczko kokosowe i gotować około 8 minut, aż sos zgęstnieje.

4. Podawać z ryżem, ćwiartkami limonki oraz chrupiącą surówką.

Zobacz galerię i poznaj przepisy na udka i podudzia kurczaka, które urzekną smakiem i aromatem.

Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne