Kurczak po tajlandzku. 3 łatwe i szybkie przepisy na obiad w azjatyckim stylu
Kurczak po tajlandzku to pomysł na pyszny i aromatyczny obiad, który będzie smakował zupełnie jak w dalekiej Tajlandii. Dzięki tym sprawdzonym przepisom przyrządzicie miękkiego i soczystego kurczaka w różnych wersjach. Oto trzy łatwe i szybkie przepisy na kurczaka po tajlandzku.

Spis treści
- Jak zrobić kurczaka po tajlandzku?
- Przepisy na kurczaka po tajlandzku
- Kiedy podawać kurczaka po tajlandzku?
- Kurczak po tajlandzku z sezamem – przepis krok po kroku
- Kurczak po tajlandzku w panierce – przepis krok po kroku
- Kurczak po tajlandzku na ostro – przepis krok po kroku
Jak zrobić kurczaka po tajlandzku?
Aby przygotować pierś kurczaka według jednego z tych trzech łatwych przepisów, nie trzeba mieć dużego doświadczenia w domowym gotowaniu. Przepisy są bardzo proste i każdy będzie mógł przyrządzić danie rodem z Tajlandii. Składniki, które są potrzebne do zrobienia tajlandzkiego obiadu, są do kupienia w polskich sklepach i nie trzeba ich szukać w internecie i delikatesach z produktami kuchni świata. Kurczaka po tajlandzku robi się szybko i bez zbędnego bałaganu. Obiad można zrobić na jednej patelni lub w woku.
Przepisy na kurczaka po tajlandzku
Poniżej znajdziecie trzy łatwe, szybkie i sprawdzone przepisy na pysznego i aromatycznego kurczaka po tajlandzku. Możecie wybrać jeden z takich przepisów jak:
- kurczak po tajlandzku z sezamem – smakowite paski kurczaka z ryżem i warzywami oraz prażonym sezamem
- kurczak po tajlandzku w panierce – kawałki kurczaka w chrupiącej panierce
- kurczak po tajlandzku na ostro – pierś kurczaka z papryczką chili, dymką i czosnkiem w mleczku kokosowym
Kiedy podawać kurczaka po tajlandzku?
Kurczak w tajskim stylu to pomysł na szybki i pyszny obiad. Dzięki temu, że przepisy są proste, a przygotowanie błyskawiczne, danie można robić nawet podczas zwykłego tygodnia. To również propozycja na jedzenie na wynos. Kurczak po tajlandzku świetnie smakuje na drugi dzień. Wystarczy zapakować go do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy, a w porze lunchu odgrzać w mikrofalówce.
Kurczak po tajlandzku z sezamem – przepis krok po kroku
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 500 g piersi kurczaka
- 400 ml bulionu warzywnego
- 200 g ryżu
- 100 g prażonego sezamu
- 2 czerwone papryki
- 1 pęczek dymki ze szczypiorem
- 1 papryczka chili
- 4 ząbki czosnku
- 2 cm świeżego imbiru
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka curry
- sól
Przygotowanie:
1. Na patelni roztopić olej kokosowy i smażyć na nim pokrojonego w paski kurczaka, aż mięso całkowicie zmieni kolor. Dodać posiekaną dymkę ze szczypiorem i smażyć, aż się zeszkli. Dodać pokrojoną w paski paprykę i smażyć krótko na dużym ogniu. Zawartość patelni przełożyć do miski.
2. Na tej samej patelni podsmażyć posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chili, starty imbir i ryż. Wymieszać i wlać bulion. Gotować, aż ryż stanie się miękki i wchłonie bulion. Od czasu do czasu zamieszać.
3. Dodać kurczaka z warzywami i wsypać prażony sezam. Wymieszać i smażyć kilka minut.
4. Podawać od razu z ryżem i surówką.
Kurczak po tajlandzku w panierce – przepis krok po kroku
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 800 g piersi kurczaka
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju sojowego lub roślinnego
- 1 szklanka wody
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1 łyżeczka curry
- szczypta kurkumy
- szczypta mielonej słodkiej papryki
- sól
Przygotowanie:
1. Mąkę wymieszać z kurkumą, imbirem, curry, papryką i solą. Wbić jajko i wlać wodę. Wymieszać na jednolite ciasto.
2. Do ciasta włożyć pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka i dokładnie wymieszać. Każdy kawałek powinien być pokryty ciastem.
3. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzać olej i smażyć w nim kurczaka. Kiedy mięso nabierze złocistego koloru, wyjąć je z oleju za pomocą łyżki cedzakowej lub szczypiec. Przełożyć na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
4. Podawać na ciepło z ryżem, makaronem ryżowym oraz surówką z kapusty.
Kurczak po tajlandzku na ostro – przepis krok po kroku
Liczba porcji: 4
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 800 g piersi kurczaka
- 250 ml mleka kokosowego
- 1 cebula
- 1 limonka
- 2 papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, posiekane papryczki chili i czosnek. Kiedy warzywa się zeszklą, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka. Smażyć, często mieszając, aż mięso zacznie się rumienić.
2. Wsypać cukier trzcinowy i kolendrę. Smażyć około 3 minut, cały czas mieszając.
3. Na patelnię wlać mleczko kokosowe i gotować około 8 minut, aż sos zgęstnieje.
4. Podawać z ryżem, ćwiartkami limonki oraz chrupiącą surówką.
Zobacz galerię i poznaj przepisy na udka i podudzia kurczaka, które urzekną smakiem i aromatem.