Koreański bowl z wołowiną. Słodko-ostre połączenie smaków z tajemnym składnikiem

2023-02-02 12:37

Koreański bowl z wołowiną to potrawa pełna smaku, która może wylądować na stole w mniej niż 30 minut. Sekretem tego dania jest obłędny koreański sos, dzięki któremu wołowina jest prawdziwą eksplozją smaku. Idealnie komponuje się z ryżem i warzywami stir-fry. Oto przepis na koreański bowl z wołowiną.

koreański bowl z wołowiną
Autor: Shutterstock

Spis treści

  1. Jak zrobić wołowinę po koreańsku?
  2. Przepis na wołowinę po koreańsku
  3. Jak wzbogacić koreański bowl z wołowiną?
  4. Z czym podawać koreański bowl z wołowiną?
  5. Koreański bowl z wołowiną – przepis krok po kroku

Jak zrobić wołowinę po koreańsku?

Przyrządzenie dania należy rozpocząć od ugotowania ryżu. Kiedy się gotuje, trzeba przygotować sos koreański. Sekretnym składnikiem jest ostro-słodki gochujang, czyli pasta z papryczek chili, fermentowanej soi i kleistego ryżu. Następnie trzeba pokroić warzywa. Na patelni smaży się wołowinę z cebulą, czosnkiem i imbirem, a następnie przekłada do miski. Na tej samej patelni metodą stir-fry smaży się warzywa. Sposób ten polega na krótkim smażeniu składników na dużym ogniu i energicznym mieszaniu. Do miseczek przekłada się porcje ryżu, smażonej wołowiny i warzyw. Pyszny obiad jak w Korei jest gotowy.

Przepis na wołowinę po koreańsku

  • Bowl z wołowiną to danie łatwe. Przepis składa się z kilku prostych kroków.
  • To szybki przepis na obiad w koreańskim stylu. Robi się go w niecałe pół godziny.
  • Na liście składników znajdują się produkty, które są w sklepach przez cały rok. Pasta gochujang, sos sojowy, olej sezamowy czy wino ryżowe są dostępne w większych sklepach spożywczych w działach z produktami kuchni świata.
  • Do koreańskiego sosu konieczne jest użycia wina ryżowego, które doda słodyczy i głębokiego smaku, a także sprawi, że wołowina stanie się miękka. Zastąpienie wina octem ryżowym spowoduje, że danie będzie miało nieco kwaśny smak. Wino ryżowe można ewentualnie zamienić na wytrawne sherry.
  • Świeży imbir zastąpi mielony. Jedna łyżeczka w zupełności wystarczy.

Jak wzbogacić koreański bowl z wołowiną?

To pysznie i aromatyczne danie rodem z Korei można wzbogacić, dodając inne warzywa. W tym przepisie są to papryka, cukinia i marchewka. Wołowina pysznie smakuje z bakłażanem, pieczarkami, białą rzodkwią czy różyczkami kalafiora i brokuła. Można też dodać poszatkowaną kapustę pak choi. Osoby, które lubią bardzo ostre potrawy, mogą dodać posiekaną papryczkę chili. Danie będzie jeszcze bardziej sycące, kiedy poda się je z jajkiem sadzonym. Gotowe miseczki można udekorować posiekanym szczypiorem, świeżą kolendrą lub sezamem. Orzeźwiającym dodatkiem jest też świeży zielony ogórek pokrojony w plasterki.

Z czym podawać koreański bowl z wołowiną?

Według tego przepisu wołowina pysznie smakuje z ryżem. Dzięki temu danie jest nie tylko pyszne, ale i sycące. Ryż można jednak zamienić na makaron ryżowy. Sprawdzą się też makarony udon i ramen. Osoby, które liczą kalorie, mogą pominąć te dodatki i zjeść tylko wołowinę z warzywami w słodko-pikantnym sosie.

Koreański bowl z wołowiną – przepis krok po kroku

Czas przygotowania: 25 minut

Liczba porcji: 4

Składniki

500 g mielonej wołowiny

200 g ryżu

1 cukinia

1 czerwona papryka

1 marchewka

1/4 cebuli

3 ząbki czosnku

2 łyżeczki startego świeżego imbiru

2 łyżeczki oleju sezamowego

sos koreański:

1/3 szklanki sosu sojowego

2 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżki wina ryżowego

2 łyżki pasty gochujang

2 łyżeczki oleju sezamowego

2 łyżeczki skrobi kukurydzianej

pieprz

Przygotowanie

1. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.

2. Do miseczki wlać sos sojowy, wino ryżowe i olej sezamowy. Wsypać cukier trzcinowy, skrobię kukurydzianą i dodać pastę gochujang. Doprawić pieprzem, wymieszać i odstawić.

3. Cebulę pokroić w kostkę. Cukinię i obraną marchewkę pokroić w plasterki. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

4. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju sezamowego i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodać mieloną wołowinę, czosnek i imbir. Smażyć, aż mięso zmieni kolor, często mieszając.

5. Wlać sos koreański i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i smażyć około 10 minut, aż zgęstnieje. Usmażone mięso przełożyć do miski i przykryć, aby nie ostrygło.

6. Na tej samej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju sezamowego i smażyć na nim cukinię, marchewkę i paprykę. Smażyć na dużym ogniu, energicznie mieszając około 3 minut.

7. Do miseczek nałożyć porcje ryżu, smażoną wołowinę i warzywa.

Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?