Koreański bowl z wołowiną. Słodko-ostre połączenie smaków z tajemnym składnikiem
Koreański bowl z wołowiną to potrawa pełna smaku, która może wylądować na stole w mniej niż 30 minut. Sekretem tego dania jest obłędny koreański sos, dzięki któremu wołowina jest prawdziwą eksplozją smaku. Idealnie komponuje się z ryżem i warzywami stir-fry. Oto przepis na koreański bowl z wołowiną.
Spis treści
- Jak zrobić wołowinę po koreańsku?
- Przepis na wołowinę po koreańsku
- Jak wzbogacić koreański bowl z wołowiną?
- Z czym podawać koreański bowl z wołowiną?
- Koreański bowl z wołowiną – przepis krok po kroku
Jak zrobić wołowinę po koreańsku?
Przyrządzenie dania należy rozpocząć od ugotowania ryżu. Kiedy się gotuje, trzeba przygotować sos koreański. Sekretnym składnikiem jest ostro-słodki gochujang, czyli pasta z papryczek chili, fermentowanej soi i kleistego ryżu. Następnie trzeba pokroić warzywa. Na patelni smaży się wołowinę z cebulą, czosnkiem i imbirem, a następnie przekłada do miski. Na tej samej patelni metodą stir-fry smaży się warzywa. Sposób ten polega na krótkim smażeniu składników na dużym ogniu i energicznym mieszaniu. Do miseczek przekłada się porcje ryżu, smażonej wołowiny i warzyw. Pyszny obiad jak w Korei jest gotowy.
Przepis na wołowinę po koreańsku
- Bowl z wołowiną to danie łatwe. Przepis składa się z kilku prostych kroków.
- To szybki przepis na obiad w koreańskim stylu. Robi się go w niecałe pół godziny.
- Na liście składników znajdują się produkty, które są w sklepach przez cały rok. Pasta gochujang, sos sojowy, olej sezamowy czy wino ryżowe są dostępne w większych sklepach spożywczych w działach z produktami kuchni świata.
- Do koreańskiego sosu konieczne jest użycia wina ryżowego, które doda słodyczy i głębokiego smaku, a także sprawi, że wołowina stanie się miękka. Zastąpienie wina octem ryżowym spowoduje, że danie będzie miało nieco kwaśny smak. Wino ryżowe można ewentualnie zamienić na wytrawne sherry.
- Świeży imbir zastąpi mielony. Jedna łyżeczka w zupełności wystarczy.
Jak wzbogacić koreański bowl z wołowiną?
To pysznie i aromatyczne danie rodem z Korei można wzbogacić, dodając inne warzywa. W tym przepisie są to papryka, cukinia i marchewka. Wołowina pysznie smakuje z bakłażanem, pieczarkami, białą rzodkwią czy różyczkami kalafiora i brokuła. Można też dodać poszatkowaną kapustę pak choi. Osoby, które lubią bardzo ostre potrawy, mogą dodać posiekaną papryczkę chili. Danie będzie jeszcze bardziej sycące, kiedy poda się je z jajkiem sadzonym. Gotowe miseczki można udekorować posiekanym szczypiorem, świeżą kolendrą lub sezamem. Orzeźwiającym dodatkiem jest też świeży zielony ogórek pokrojony w plasterki.
Z czym podawać koreański bowl z wołowiną?
Według tego przepisu wołowina pysznie smakuje z ryżem. Dzięki temu danie jest nie tylko pyszne, ale i sycące. Ryż można jednak zamienić na makaron ryżowy. Sprawdzą się też makarony udon i ramen. Osoby, które liczą kalorie, mogą pominąć te dodatki i zjeść tylko wołowinę z warzywami w słodko-pikantnym sosie.
Koreański bowl z wołowiną – przepis krok po kroku
Czas przygotowania: 25 minut
Liczba porcji: 4
Składniki
500 g mielonej wołowiny
200 g ryżu
1 cukinia
1 czerwona papryka
1 marchewka
1/4 cebuli
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
2 łyżeczki oleju sezamowego
sos koreański:
1/3 szklanki sosu sojowego
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki wina ryżowego
2 łyżki pasty gochujang
2 łyżeczki oleju sezamowego
2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
pieprz
Przygotowanie
1. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu.
2. Do miseczki wlać sos sojowy, wino ryżowe i olej sezamowy. Wsypać cukier trzcinowy, skrobię kukurydzianą i dodać pastę gochujang. Doprawić pieprzem, wymieszać i odstawić.
3. Cebulę pokroić w kostkę. Cukinię i obraną marchewkę pokroić w plasterki. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
4. Na dużej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju sezamowego i smażyć na nim cebulę, aż się zeszkli. Dodać mieloną wołowinę, czosnek i imbir. Smażyć, aż mięso zmieni kolor, często mieszając.
5. Wlać sos koreański i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień i smażyć około 10 minut, aż zgęstnieje. Usmażone mięso przełożyć do miski i przykryć, aby nie ostrygło.
6. Na tej samej patelni rozgrzać 1 łyżeczkę oleju sezamowego i smażyć na nim cukinię, marchewkę i paprykę. Smażyć na dużym ogniu, energicznie mieszając około 3 minut.
7. Do miseczek nałożyć porcje ryżu, smażoną wołowinę i warzywa.