Kisiel Danuty Martyniuk ma niezwykłą moc. Zrobisz go w 15 minut z tego składnika
Danuta Martyniuk przeszła spektakularną metamorfozę. Dzięki zdrowej diecie schudła ponad 15 kilogramów. Zbilansowane posiłki to jednak nie wszystko. Żona Zenka każdy dzień zaczyna od kisielu z siemienia lnianego, który ma bardzo dobry wpływ na cały organizm. Poznajcie przepis na kisiel Danuty Martyniuk.

Spis treści
Dieta Danuty Martyniuk
Dzięki zdrowemu sposobowi odżywania Danuta Martyniuk zrzuciła kilkanaście zbędnych kilogramów. Zrezygnowała z ziemniaków i ograniczyła spożywanie masła. Ostatni posiłek, czyli kanapkę z chudą wędliną, je o godzinie 18.00. Natomiast pierwszy posiłek stanowi kisiel z siemienia lnianego, od którego zaczyna każdy dzień.
Jak działa kisiel z siemienia lnianego?
Siemię lniane jest pełne dobroczynnych substancji odżywczych. Jest bogate w błonnik pokarmowy, kwasy tłuszczowe omega-3, związki bioaktywne i białko roślinne. Kisiel z siemienia lnianego pozytywnie wpływa na układ pokarmowy. Osłania śluzówkę, chroni gardło i łagodzi zgagę, a po posiłku daje uczucie sytość.
Ile siemienia lnianego można jeść dziennie? W ciągu doby można zjeść od 1 do 2 łyżek siemienia lnianego. Można wymieszać je z wodą i wypić, ale smak i konsystencja takiej mieszanki nie jest zbyt apetyczna. Dlatego najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie kisielu z siemienia lnianego z dodatkiem musu owocowego i miodu.
Jak Danuta Martyniuk robi kisiel z siemienia lnianego?
Żona Zenka wsypuje trzy łyżki siemienia lnianego do rondelka z wodą i zagotowuje. W sumie gotuje mieszankę przez 15 minut. W międzyczasie na patelni podsmaża pokrojone ulubione owoce, a kiedy się rozpadną, przekłada je do rondelka. Danuta odstawia kisiel do lekkiego ostygnięcia. W razie potrzeby dodaje miód. Właśnie tak rozpoczyna każdy dzień.
Przepis na kisiel Danuty Martyniuk
- To łatwy przepis na dietetyczny kisiel, który pomoże zrzucić zbędne kilogramy.
- Czas przygotowania wynosi zaledwie kwadrans. Można go więc robić rano tuż po wstaniu z łóżka.
- Na liście składników znajdują się tylko cztery produkty. Do przygotowania kisielu potrzebna jest woda, siemię lniane, owoce i miód.
- Owoce, które dodaje się do kisielu, podsmaża się na patelni. Można pominąć ten krok i dodać wcześniej przygotowany owocowy mus.
Kisiel Danuty Martyniuk – przepis krok po kroku
Liczba porcji: 1
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki
1 szklanka wody
1 szklanka owoców
3 łyżki siemienia lnianego
miód
Przygotowanie
1. Wodę wlać do rondela i wsypać siemię lniane. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 15 minut.
2. Owoce pokroić na mniejsze kawałki i smażyć na patelni, aż staną się miękkie i zaczną się rozpadać.
3. Owoce stopniowo dodawać do gotującego się siemienia lnianego i mieszać. Rondelek zestawić z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia.
4. Przed jedzeniem dodać miód i wymieszać.
Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na dietetyczne obiady.