Jak zrobić mrożony mus truskawkowy? Podajemy łatwy przepis

2021-03-29
truskawki_jak_zrobic_mrozony_mus.jpg
Autor: photos.com Sprawdź, jak zrobić pyszny mus truskawkowy
łatwy
15 min
4

Mrożony mus truskawkowy przypomni smak lata w najchłodniejsze dni. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do deserów. Jak zrobić mus truskawkowy w wersji mrożonej? Podajemy łatwy przepis.

ZOBACZ TEŻ: Mrożony mus truskawkowy z mascarpone i mlekiem skondensowanym [przepis]

SKŁADNIKI

  • 500 g truskawek
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Truskawki dokładnie umyć, odszypułkować. Pokroić na pół lub na ćwiartki. Rozdrobnić truskawki mikserem lub blenderem. Do rozgniecenia można użyć tłuczka do ziemniaków.
  • Dodać pozostałe składniki. Mus schładzać w zamrażarce aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Po ok. dwóch godzinach mus powinien być gęsty.
  • Istotne jest, aby w czasie mrożenia mus co jakiś czas dodatkowo miksować albo wymieszać. Zapobiega to tworzeniu się kryształków lodu i daje jednolitą konsystencję.