Jak zrobić mrożony mus truskawkowy? Podajemy łatwy przepis
2021-03-29
łatwy
15 min
4
Mrożony mus truskawkowy przypomni smak lata w najchłodniejsze dni. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do deserów. Jak zrobić mus truskawkowy w wersji mrożonej? Podajemy łatwy przepis.
ZOBACZ TEŻ: Mrożony mus truskawkowy z mascarpone i mlekiem skondensowanym [przepis]
SKŁADNIKI
- 500 g truskawek
- 50 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Truskawki dokładnie umyć, odszypułkować. Pokroić na pół lub na ćwiartki. Rozdrobnić truskawki mikserem lub blenderem. Do rozgniecenia można użyć tłuczka do ziemniaków.
- Dodać pozostałe składniki. Mus schładzać w zamrażarce aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Po ok. dwóch godzinach mus powinien być gęsty.
- Istotne jest, aby w czasie mrożenia mus co jakiś czas dodatkowo miksować albo wymieszać. Zapobiega to tworzeniu się kryształków lodu i daje jednolitą konsystencję.