Kiedy najlepiej robić przetwory? Kilka dobrych rad

2017-07-27 11:23

Przetwory najlepiej czują się w miejscach chłodnych i ciemnych, ale przewiewnych. Temperatura powinna być dodatnia, lecz niezbyt wysoka, w okolicy 10 stopni. Aby jednak przetworu mogły trafić do spiżarni. trzeba je najpierw przygotować. A kiedy? Sprawdź, kiedy najlepiej przygotowywać owoce i warzywa na zimę.

Kiedy najlepiej robić przetwory? Kilka dobrych rad
Autor: pixabay.com Pyszne przetwory ni zimę.

Spis treści

  1. Sezon na przetwory
  2. Jedz lokalnie
  3. Warzywa i owoce z upraw ekologicznych
  4. Jakie warzywa wybierać do przygotowywania przetworów?

Sezon na przetwory

Przetwory najlepiej jest robić wtedy, kiedy przypada czas dojrzewania owoców i warzyw - czyli pomiędzy czerwcem a wrześniem. Warzywa i owoce zawierają wtedy najwięcej witamin i mikroelementów oraz są najsmaczniejsze. 

Jedz lokalnie

Wybierając produkty z miejscowych upraw, przyczyniasz się do oszczędności energii zużywanej podczas transportu. Dlatego na przetwory najlepiej jest wybierać owoce i warzywa z lokalnych upraw. Robienie weków doskonale wpisuje się z ideę "local food" - "jedz lokalnie" - czyli zjadania produktów wyhodowanych przez miejscowych rolników w sezonie, w którym wyrosły. 

Warzywa i owoce z upraw ekologicznych

Najlepiej, żeby owoce i warzywa pochodziły z upraw ekologicznych, Nie powinny też rosnąć w sąsiedztwie fabryk, zakładów chemicznych i trakcji komunikacyjnych. Jeśli nie masz ogródka, kupuj owoce i warzywa u sprawdzonych producentów. 

Jakie warzywa wybierać do przygotowywania przetworów?

Wybieraj okazy w pierwszym gatunku, zdrowe, dojrzałe, ale nie przejrzałe, świeże, dobrze zabarwione - tylko takie są najbogatsze w składniki odżywcze.