Kiedy najlepiej robić przetwory? Kilka dobrych rad
Przetwory najlepiej czują się w miejscach chłodnych i ciemnych, ale przewiewnych. Temperatura powinna być dodatnia, lecz niezbyt wysoka, w okolicy 10 stopni. Aby jednak przetworu mogły trafić do spiżarni. trzeba je najpierw przygotować. A kiedy? Sprawdź, kiedy najlepiej przygotowywać owoce i warzywa na zimę.
Spis treści
- Sezon na przetwory
- Jedz lokalnie
- Warzywa i owoce z upraw ekologicznych
- Jakie warzywa wybierać do przygotowywania przetworów?
Sezon na przetwory
Przetwory najlepiej jest robić wtedy, kiedy przypada czas dojrzewania owoców i warzyw - czyli pomiędzy czerwcem a wrześniem. Warzywa i owoce zawierają wtedy najwięcej witamin i mikroelementów oraz są najsmaczniejsze.
Jedz lokalnie
Wybierając produkty z miejscowych upraw, przyczyniasz się do oszczędności energii zużywanej podczas transportu. Dlatego na przetwory najlepiej jest wybierać owoce i warzywa z lokalnych upraw. Robienie weków doskonale wpisuje się z ideę "local food" - "jedz lokalnie" - czyli zjadania produktów wyhodowanych przez miejscowych rolników w sezonie, w którym wyrosły.
Warzywa i owoce z upraw ekologicznych
Najlepiej, żeby owoce i warzywa pochodziły z upraw ekologicznych, Nie powinny też rosnąć w sąsiedztwie fabryk, zakładów chemicznych i trakcji komunikacyjnych. Jeśli nie masz ogródka, kupuj owoce i warzywa u sprawdzonych producentów.
Jakie warzywa wybierać do przygotowywania przetworów?
Wybieraj okazy w pierwszym gatunku, zdrowe, dojrzałe, ale nie przejrzałe, świeże, dobrze zabarwione - tylko takie są najbogatsze w składniki odżywcze.