Kapusta stożkowa: co to za odmiana? Czy warto ją jeść? Co można z niej ugotować?

2020-04-24 13:18

Kapusta stożkowa podbiła nasze podniebienia. Jej niewielkie główki, to porcja akurat na surówkę lub ciepłą jarzynkę. Ta wczesna odmiana kapusty uprawiana jest w szklarniach i tunelach. Dzięki niej możemy cieszyć się smakiem młodej kapusty już w marcu. 

Kapusta stożkowa: co to za odmiana? Co można z niej ugotować?
Autor: Shutterstock

Spis treści:

Skąd jest kapusta stożkowa?

Odmiany kapusty stożkowej

Własności kapusty stożkowej

Kapusta stożkowa - wartość odżywcza

Kapusta stożkowa - przepisy

KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Pochodzenie kapusty

Kapusta stożkowa należy do rodziny warzyw kapustowatych, jej kuzynami są brukselkabrokułykalarepa i jarmuż. Najbardziej znana i najczęściej wykorzystywana w kuchni jest kapusta biała, ale w sklepach i na bazarach bez problemu dostaniemy też kapustę czerwonąkapustę pekińską czy kapustę włoską.

Kapusta pochodzi z obszaru basenu Morza Śródziemnego i była bardzo popularnym warzywem w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie już wtedy uważano je za lek na choroby wątroby, płuc i stawów. Do Polski trafiło w XIV wieku za sprawą Niemców.  Bardzo szybko doceniliśmy walory smakowe kapusty i zaczęliśmy ją kwasić.

Hodowcy wciąż nas jednak zaskakują. Kilka lat temu na rynkach rolnych pojawiła się kapusta stożkowa o charakterystycznych główkach. 

Odmiany kapusty stożkowej

Obecnie w Polsce obok dobrze znanych odmian dostępne są odmiany kapusty stożkowej. Zielona Regency F1 ma zwarte, wyrównane główki o masie 1-2,5 kg. Stożkowe główki odmiany Monarchy F1 dorastają do 2-3,5 kg. Odmiana Caraflex F1 tworzy główki o kulisto-stożkowym kształcie i masie 1-2 kg. 

Natomiast czerwona kapusta  Tinty F1 osiąga masę od 300 g do 1 kg. Jej intensywnie czerwone liście są cienkie i chrupiące. Odmiana ta polecana jest do spożycia na surowo w postaci sałatek. 

Kapusta stożkowa - własności

Wszystkie odmiany kapust stożkowych mają soczyste, chrupiące liście. Ich główki są dość luźne i niewielkich rozmiarów. Idealna porcja dla przeciętnej rodziny. W zamyśle hodowców odmiana kapusty stożkowej miała mieć zastosowanie w surówkach. Jednak można ją dusić i wykorzystywać w daniach na ciepło. To świetna młoda kapusta do wszechstronnego wykorzystania. Można ją nawet kisić, gdyż jej liście zawierają sporo cukrów

Polecamy przepis: Kiszona kapusta - jak kisić kapustę w słoiku? Prosty przepis + WIDEO

Wartość odżywcza kapusty

Wszystkie odmiany kapusty są doskonałym źródłem błonnika, witaminy C, potasu i wapnia. Kapusta stożkowa również ma mnóstwo właściwości zbawiennie wpływających na nasze zdrowie. 

Porcja 100 g kapusty stożkowej dostarcza zaledwie 29 kcal. To jedno z najmniej kalorycznych warzyw. Jest bogatym źródłem cennych składników mineralnych, takich jak: fosfor, siarka, potas, miedź, mangan, wapń. W zewnętrznych liściach znajduje się też duża dawka żelaza i kwasu foliowego.

Główka kapusty to prawdziwa skarbnica witamin. Zawiera bardzo dużo witaminy C (porównywalnie do cytryny) oraz witamin z grupy B. Znajdziemy w niej też prowitaminę A, witaminy E, K, PP.

Zastosowanie kulinarne 

Odmiany o stożkowym kształcie stanowią urozmaicenie asortymentu kapusty głowiastej, a w szczególności polecane są do spożycia w postaci surówek oraz na ciepło po krótkiej obróbce termicznej. 

Surówka z młodej kapusty najprostsza: idealna nie tylko na grilla

Młoda kapusta na ciepło - zasmażana z koperkiem i szczypiorkiem

Kapuśniak z młodej  kapusty z pomidorami

Pierś kurczaka zapiekana z młodą kapustą

Karminadle z młodą kapustą - prosty obiad po śląsku

Młoda kapusta z soczewicą i chorizo: przepis na danie jednogarnkowe