Młoda kapusta z soczewicą i chorizo: przepis na danie jednogarnkowe
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Młoda kapusta z soczewicą i chorizo to sycące danie jednogarnkowe. Dobre na lato. Przepis można modyfikować zmniejszając ilość chorizo - pikantnej hiszpańskiej kiełbasy, a dodając więcej zwyczajnej lub parówkowej. Młoda kapusta z chorizo to doskonały przykład kuchni śródziemnomorskiej pełnej warzyw i aromatów.
SKŁADNIKI
- 1 główka młodej kapusty
- 3 młode marchewki
- 1 duża cebula
- 3/4 szklanki zielonej soczewicy
- olej
- 200 g kiełbasy chorizo
- 150 ml przecieru pomidorowego
- natka pietruszki
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę drobno poszatkować. Marchewki zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w piórka.
- W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej, dodać chorizo pokrojone na plasterki. Smażyć do zrumienienia.
- Następnie wyjąć kiełbaskę, a na pozostały gorący tłuszcz dodać cebulę. Smażyć do zeszklenia.
- Do garnka wrzucić marchewkę, smażyć 2-3 minuty. Dodać kapustę i sól, dusić, aż kapusta zmięknie.
- Gdy kapusta puści sok, dodać soczewicę, wymieszać i dusić 25 minut, aż soczewica będzie miękka.
- Doprawić przecierem pomidorowym, solą i pieprzem. Dusić jeszcze 5 minut.
- Na koniec dodać chorizo. Wymieszać i udekorować pietruszką.
- Podawać z kromką dobrego chleba lub bagietki.