Karminadle z młodą kapustą [prosty obiad po śląsku]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Karminadle, to śląskie mielone, podane z młodą kapustą i śląskimi kluskami - będą stanowić pyszny, tradycyjny, regionalny obiad.
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczoną kapustę drobno pokroić. Gotować w osolonej wodzie do miękkości. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć. Ugotowaną kapustę odcedzić, dodać pieprz, kminek, cukier i ocet. Wlać tłuszc ze skwarkami i cebulą, osolić do smaku.
- Do miski włożyć mięso i wbić jajko. Cebulę pokroić w drobną kostkę, bułkę namoczyć w wodzie, a gdy zmięknie - odcisnąć i wraz z cebulą dodać do mięsa.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę. Formować okrągłe, ale spłaszczone kotleciki, smażyć z obu stron na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
- Podawać z kluskami śląskimi