Kapuśniak z młodej kapusty z pomidorami: przepis
2021-03-29
łatwy
35 min
4
Kapuśniak z młodej słodkiej kapusty to pyszna wiosenno-letnia zupa. Sycąca, ale nie ciężka, pełna smaków i aromatów świeżych warzyw. Idealna na obiad w letni, chłodniejszy dzień, albo na ciepłą kolację.
SKŁADNIKI
- 1,5 l wywaru z kości i warzyw (może być też z wędzonki)
- 50 dag kapusty
- 3-4 spore ziemniaki
- 3-4 pomidory
- 10 dag boczku surowego lub wędzonego (polecamy wędzony)
- sól, pieprz do smaku
- ziele angielskie, liść laurowy cukier i ew. ocet jabłkowy do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę oczyścić i pokroić w kostkę lub paski, usuwając głąb i grube nerwy. Zalać wywarem i gotować.
- Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę dodać do kapusty w połowie gotowania i ugotować do miękkości.
- Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do zupy.
- Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać mąkę i lekko zrumienić, połączyć z zupą.
- Przyprawić do smaku, chwile pogotować, podawać.