Kapusta pekińska o czerwonych główkach: co to za odmiana? Jakie ma zastosowanie?
Na rynku pojawiła się czerwona i zielono-czerwona kapusta pekińska. Nowe odmiany kapusty pekińskiej polecane są na sałatki. Są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, bo czerwone barwniki - antocyjany - to naturalne antyoksydanty.
Na rynku są dwie nowe odmiany kapusty pekińskiej. Jedna odmiana ma ciemnoczerwone główki, zaś druga cieszy oko zielono-czerwonymi zewnętrznymi liśćmi z czerwoną główką w środku. Purpurowe odmiany kapusty pekińskiej wprowadzają trochę koloru do sałatek obiadowych przygotowywanych z tak u nas popularnej kapusty pekińskiej. Trudno wyrokować, czy kolorowa kapusta pekińska zastąpi inne czerwone warzywa liściaste: kapustę, sałaty lub drogą cykorię radicchio. Przyszłość pokaże.
Kapusta pekińska ma zaledwie 16 kcal w 100 g produktu. Jest dobrym źródłem witamin A, E, K, C, B1, B2, B3, B12 oraz kwasu foliowego niezbędnego dla dzieci, młodzieży i kobiet w ciąży. Dostarcza także składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku, miedzi, manganu i selenu.
Czerwona kapusta pekińska ma słodki smak bez cienia goryczki. Dlatego polecana jest przede wszystkim do przygotowania surówek. Co ciekawe, smaczne i kruche liście nowych odmian posiekane nie farbują rąk, ani innych warzyw. W przeciwieństwie do czerwonej sałaty pocięte liście czerwonej kapusty pekińskiej nie tracą też na objętości.
Wyłącznym importerem nasion czerwonej kapusty pekińskiej na polski rynek jest firma Vega Fresh. Vega Fresh wprowadziła na polski rynek nowe odmiany kapusty pekińskiej o czerwonych główkach - Scarabella F1 i Scarlette F1. Nasiona tych odmian pochodzą z holenderskiej firmy Wingseed.
Czerwona kapusta pekińska dostępna jest w sieci Biedronka i Kaufland.
Polecamy także:
Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej i świeżych warzyw oraz
Sałatka z kurczaka i kapusty pekińskiej z limonkowym winegretem