Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej i świeżych warzyw

Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej i świeżych warzyw

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Surówka obiadowa pekinki, papryki, marchewki, ogórka i czerwonej cebuli zaspokoi apetyty największych smakoszy. 

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 6 OSÓB

Surówka obiadowa z kapusty pekińskiej z dodatkiem papryki, marchewki, ogórka i cebuli doskonale pasuje do pieczonych i smażonych mięs. Surówka z pekinki i warzyw jest rześka, soczysta i chrupiąca. Jej przygotowanie jest łatwe, a efekt oszałamiający. Wypróbuj przepis na surówkę obiadową z łatwo dostępnych składników i ciesz się ich orzeźwiającym smakiem. 

Składniki

  • 1 kapusta pekińska ok. 500 g

  • 1 czerwona papryka

  • 1 dorodna marchewka

  • 1 świeży ogórek wężowy

  • 1 czerwona cebula średnich rozmiarów

  • 1 pęczek cebulki dymki

  • 1 łyżka nasion sezamu

  • 3 łyżki octu ryżowego

  • 3 łyżki sosu sojowego

  • 2 łyżki płynnego miodu lub tyle samo cukru

  • 2 łyżki wody

  • 4 łyżki oleju

  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ocet wymieszać z wodą, sosem sojowym, miodem. Dodać olej i kilka kropel oleju sezamowego (nie jest to konieczne), dobrze zmieszać, odstawić.

  • Kapustę poszatkować, czerwoną cebulę pociąć w półtalarki, dymkę posiekać na małe kawałki.

  • Paprykę i marchew pociąć na zapałkę. Ogórka przekroić wzdłuż na cztery wąskie paski, które pokroić na kawałki. 

  • Warzywa wymieszać ze sobą. Dodać sos i ponownie wymieszać, posypać sezamem i od razu podawać. 

Ocena: 4,5