Jak odpowiednio dobrać wino do mięsa, owoców morza i innych potraw? Jak łączyć wina z potrawami

2017-08-31 14:20

Odpowiednio dobrane wino podkreśla smak potraw. Dlatego planując romantyczną kolację, powinieneś zadbać o to, by wino pasowało do dania, które zamierzasz serwować ukochanej. Podpowiadamy, jakie wino pasuje do polędwicy, jakie do jagnięciny, a jakie do ryb i owoców morza.

Jak odpowiednio dobrać wino
Autor: Shutterstock Jak odpowiednio dobrać wino

Spis treści

  1. Wino do mięs
  2. Wino do owoców morza

Wino do mięs

Jeśli na uroczystą kolację zaplanowałeś dania z mięsa, zadbaj o odpowiedni trunek. Wino do mięs dobieraj na podstawie jego jakości i rodzaju, ale także sposobu jego przyrządzenia.

Pamiętaj więc, że do delikatnej polędwicy nie możesz podać ciężkiego wina czerwonego. Z pewnością sprawdzi się jednak pinot noir lub merlot.

Niezbyt chude, grillowanie lub pieczone mięso, a także tłuste i ostre sosy śmietanowe lub maślane lubią towarzystwo win czerwonych, o pełnym i złożonym smaku, np. Bordeaux, brunello czy shiraz.

Z kolei smak delikatnych kotlecików z jagnięciny doskonale podkreśli beczkowane tempranillo, wprost ze słonecznej Hiszpanii.

Wino do owoców morza

Lekkie i delikatne - takie są najczęściej potrawy z owoców morza. Dlatego ważne jest, aby wino podawane do tego typu posiłku, nie przytłoczyło jego smaku.

Do większości skorupiaków idealnie pasują szampany i wytrawne wina musujące, a ostrygi w ich towarzystwie to wręcz poezja smaku.

Do kremowych sosów podawanych do owoców morza warto zaserwować vouray, a krewetki czy małże w wydaniu azjatyckim świetnie się komponuje z reslingiem.

Z kolei smak homara fantastycznie podkreśli chardonnay lub chenin blanc.

Inspiracja zaczerpnięta z: KONDRAT Wina Wybrane