Jak odpowiednio dobrać wino do mięsa, owoców morza i innych potraw? Jak łączyć wina z potrawami
Odpowiednio dobrane wino podkreśla smak potraw. Dlatego planując romantyczną kolację, powinieneś zadbać o to, by wino pasowało do dania, które zamierzasz serwować ukochanej. Podpowiadamy, jakie wino pasuje do polędwicy, jakie do jagnięciny, a jakie do ryb i owoców morza.
Spis treści
Wino do mięs
Jeśli na uroczystą kolację zaplanowałeś dania z mięsa, zadbaj o odpowiedni trunek. Wino do mięs dobieraj na podstawie jego jakości i rodzaju, ale także sposobu jego przyrządzenia.
Pamiętaj więc, że do delikatnej polędwicy nie możesz podać ciężkiego wina czerwonego. Z pewnością sprawdzi się jednak pinot noir lub merlot.
Niezbyt chude, grillowanie lub pieczone mięso, a także tłuste i ostre sosy śmietanowe lub maślane lubią towarzystwo win czerwonych, o pełnym i złożonym smaku, np. Bordeaux, brunello czy shiraz.
Z kolei smak delikatnych kotlecików z jagnięciny doskonale podkreśli beczkowane tempranillo, wprost ze słonecznej Hiszpanii.
Wino do owoców morza
Lekkie i delikatne - takie są najczęściej potrawy z owoców morza. Dlatego ważne jest, aby wino podawane do tego typu posiłku, nie przytłoczyło jego smaku.
Do większości skorupiaków idealnie pasują szampany i wytrawne wina musujące, a ostrygi w ich towarzystwie to wręcz poezja smaku.
Do kremowych sosów podawanych do owoców morza warto zaserwować vouray, a krewetki czy małże w wydaniu azjatyckim świetnie się komponuje z reslingiem.
Z kolei smak homara fantastycznie podkreśli chardonnay lub chenin blanc.
Inspiracja zaczerpnięta z: KONDRAT Wina Wybrane