Jaka jest kuchnia pomorska i kaszubska? Czym różnią się od siebie?

2016-09-21 15:30

Polska jest rajem dla turysty smakosza - mówi Robert Sowa, znany kucharz, który w wolnych chwilach przemierza Polskę wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu zapomnianych smaków. Poznajmy zatem kuchnię z Pomorza oraz Kaszub.

Jaka jest kuchnia pomorska i kaszubska? Czym różnią się od siebie?
Autor: Shutterstock Pieczona gęś - danie kuchni kaszubskiej

Spis treści

  1. Kuchnia Pomorska (woj.pomorskie , zachodniopomorskie)
  2. Kuchnia kujawska i kaszubska ( woj. kujawsko - pomorskie)

Kuchnia Pomorska (woj.pomorskie , zachodniopomorskie)

To kuchnia ziem ubogich i ludzi, którzy w związku z tym nauczyli się wykorzystywać wszelkie dary przyrody dostępne za darmo. W kuchni pomorskiej wykorzystuje się więc przede wszystkim morskie ryby solone, marynowane, smażone oraz grzyby i ziemniaki przyrządzane na różne sposoby. 

- Tatar z łososia szarego bałtyckiego i frytki ze szprotek- to unowocześnione kultowe potrawy pomorskie mówi restaurator Bogusław Bagula z Chłapowa- Węgorz dziś jest bardzo drogi, więc rzadziej podawany, ale to kultowa ryba Bałtyku. Obecnie podawany jest wędzony na zimno i ciepło.

Kiedyś Pomorzanie zjadali wrony łapane jesienią, ale dziś już nikt nie ośmieli się takiego smakołyku przyrządzić. Wrony zastąpił kurczak z rożna. Do łask wraca zapomniana regionalna potrawa - tort ze szprotek. Rarytasem jest ryba belona z turkusowymi ośćmi podawana tylko na przełomie maja i czerwca.

Kuchnia kujawska i kaszubska ( woj. kujawsko - pomorskie)

Kuchnia kujawska słynie z gęsi i drobiu oraz śledzia podawanego z jabłkami, sałatki z fasoli, miodowych pierniczków, ryżu z masłem i suszonymi owocami, kaszy manny z jagodami, kluch z kapustą. Pasztet z śledzia z drobiowymi przetworami, owocami i orzechami restauratorzy robią tylko na zamówienie.

Zarówno Kujawiacy, jak i Kaszubi przyrządzają czerninę z golcami, czyli zupę z gęsiej lub kaczej krwi z suszonymi owocami. Śledź po kaszubsku w śmietanie z cebulką i kartoflami w mundurkach, placki ziemniaczane z cukrem i cebulką nazywane plincami, „karbonada”, czyli kotlet schabowy, podawany z kapustą, lin w śmietanie, smażony pstrąg, szczupak oraz dorsz to regionalne dania kaszubskie. Pierogi z łososiem w sosie winnym z szyjkami rakowymi to odtworzone danie kaszubskiej arystokracji, podawane tylko w Sulęczynie.

Polskie dania regionalne - czy wiesz skąd pochodzi ten przysmak?
Pytanie 1 z 10
Skąd pochodzi rogal marciński?
Rogal Marciński