Jaka jest kuchnia pomorska i kaszubska? Czym różnią się od siebie?

2016-09-21 15:30

Polska jest rajem dla turysty smakosza - mówi Robert Sowa, znany kucharz, który w wolnych chwilach przemierza Polskę wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu zapomnianych smaków. Poznajmy zatem kuchnię z Pomorza oraz Kaszub.

Jaka jest kuchnia pomorska i kaszubska? Czym różnią się od siebie?
Autor: Shutterstock Pieczona gęś - danie kuchni kaszubskiej

Spis treści

  1. Kuchnia Pomorska (woj.pomorskie , zachodniopomorskie)
  2. Kuchnia kujawska i kaszubska ( woj. kujawsko - pomorskie)

Kuchnia Pomorska (woj.pomorskie , zachodniopomorskie)

To kuchnia ziem ubogich i ludzi, którzy w związku z tym nauczyli się wykorzystywać wszelkie dary przyrody dostępne za darmo. W kuchni pomorskiej wykorzystuje się więc przede wszystkim morskie ryby solone, marynowane, smażone oraz grzyby i ziemniaki przyrządzane na różne sposoby. 

- Tatar z łososia szarego bałtyckiego i frytki ze szprotek- to unowocześnione kultowe potrawy pomorskie mówi restaurator Bogusław Bagula z Chłapowa- Węgorz dziś jest bardzo drogi, więc rzadziej podawany, ale to kultowa ryba Bałtyku. Obecnie podawany jest wędzony na zimno i ciepło.

Kiedyś Pomorzanie zjadali wrony łapane jesienią, ale dziś już nikt nie ośmieli się takiego smakołyku przyrządzić. Wrony zastąpił kurczak z rożna. Do łask wraca zapomniana regionalna potrawa - tort ze szprotek. Rarytasem jest ryba belona z turkusowymi ośćmi podawana tylko na przełomie maja i czerwca.

Kuchnia kujawska i kaszubska ( woj. kujawsko - pomorskie)

Kuchnia kujawska słynie z gęsi i drobiu oraz śledzia podawanego z jabłkami, sałatki z fasoli, miodowych pierniczków, ryżu z masłem i suszonymi owocami, kaszy manny z jagodami, kluch z kapustą. Pasztet z śledzia z drobiowymi przetworami, owocami i orzechami restauratorzy robią tylko na zamówienie.

Zarówno Kujawiacy, jak i Kaszubi przyrządzają czerninę z golcami, czyli zupę z gęsiej lub kaczej krwi z suszonymi owocami. Śledź po kaszubsku w śmietanie z cebulką i kartoflami w mundurkach, placki ziemniaczane z cukrem i cebulką nazywane plincami, „karbonada”, czyli kotlet schabowy, podawany z kapustą, lin w śmietanie, smażony pstrąg, szczupak oraz dorsz to regionalne dania kaszubskie. Pierogi z łososiem w sosie winnym z szyjkami rakowymi to odtworzone danie kaszubskiej arystokracji, podawane tylko w Sulęczynie.

Polskie dania regionalne - czy wiesz skąd pochodzi ten przysmak?

Pytanie 1 z 10
Skąd pochodzi rogal marciński?
Rogal Marciński
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE