Tatar z łososia - prosty przepis z łososia surowego z dodatkiem awokado
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Tatar z łososia to smaczna, prosta, a jednocześnie elegancka przystawka. Świetnie sprawdzi się na wigilijnym i świątecznym stole, a także na przyjęciu. Podstawą jest dobra ryba - zwłaszcza że podajemy ja na surowo, więc zadbajmy o jakość łososia, nawet kosztem ilości. Dodatki - awokado, szalotka i natka pietruszki dopełnią danie i podkreślą smak surowego łososia, a także stanową ciekawy wizualnie kontrapunkt.
SKŁADNIKI
- 150 g świeżego filetu z łososia
- 1 łyżeczka bardzo drobno posiekanej szalotki
- 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
- 1 nieduży kawałek awokado, pokrojone w drobna kosteczkę
- (opcjonalnie) kilka małych kaparów z zalewy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łososia umyć pod bieżącą wodą i osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem. Ryba powinna być całkiem sucha.
- Jeśli mamy filet ze skórą, to należy ją delikatni odkroić bardzo ostrym nożem, a następnie bardzo drobno posiekać mięso.
- Do posiekanej ryby dodać posiekane szalotki, natką, kapary i awokado.
- Składniki wymieszać, a następnie przyprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
- Odstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły. Podawać z cienko pokrojonym pieczywem.
Tatar z łososia udekoruje każdy stół
Tatar z łososia to przystawka, która wygląda niezwykle elegancko. Oczywiście wiele zależy od tego, jak ją podamy, ale błyszczące mięso surowego łososia w charakterystycznym odcieniu rzuca się w oczy zawsze. Jeśli dodamy do niego kontrastujące kolorystycznie dodatki - białą szalotkę, jasnozielone awokado i ciemnozielone listki natki pietruszki, całość będzie wyglądała imponująco. Ale to oczywiście nie jedyna zaleta tego dania.
Jak podkręcić smak tatara z łososia?
Jeśli chcemy dodatkowo podkręcić smak tatara z łososia to oprócz warzywnych dodatków można dodać kilka kropli czegoś mocniejszego w smaku. Świetnie w tym daniu sprawdzają się:
- odrobina musztardy
- kilka kropli sosu sojowego, rybnego lub ostrygowego
- wasabi
- 1-2 łyżeczki mocnego alkoholu - whisky, koniaku lub metaxy
Co zamiast surowego łososia?
Surowy łosoś jest bardzo dobry, a aromatyczne dodatki harmonijnie podkreślają jego delikatny smak i aksamitna konsystencję. Jeśli jednak nie przepadacie za surowymi produktami, surowa rybę można zastąpić produktem wędzonym, jak w przepisie na tatar z wędzonego łososia z kaparami.