Tatar z łososia - prosty przepis z łososia surowego z dodatkiem awokado

Tatar z łososia
Autor: Shutterstock Tatar z łososia nie potrzebuje wielu dodatków by świetnie smakować.
łatwy
15 min
1

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Tatar z łososia to smaczna, prosta, a jednocześnie elegancka przystawka. Świetnie sprawdzi się na wigilijnym i świątecznym stole, a także na przyjęciu. Podstawą jest dobra ryba - zwłaszcza że podajemy ja na surowo, więc zadbajmy o jakość łososia, nawet kosztem ilości. Dodatki - awokado, szalotka i natka pietruszki dopełnią danie i podkreślą smak surowego łososia, a także stanową ciekawy wizualnie kontrapunkt.

SKŁADNIKI

  • 150 g świeżego filetu z łososia
  • 1 łyżeczka bardzo drobno posiekanej szalotki
  • 1 łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 nieduży kawałek awokado, pokrojone w drobna kosteczkę
  • (opcjonalnie) kilka małych kaparów z zalewy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łososia umyć pod bieżącą wodą i osuszyć dokładnie papierowym ręcznikiem. Ryba powinna być całkiem sucha.
  • Jeśli mamy filet ze skórą, to należy ją delikatni odkroić bardzo ostrym nożem, a następnie bardzo drobno posiekać mięso.
  • Do posiekanej ryby dodać posiekane szalotki, natką, kapary i awokado.
  • Składniki wymieszać, a następnie przyprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem.
  • Odstawić do lodówki, aby smaki się przegryzły. Podawać z cienko pokrojonym pieczywem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?

Tatar z łososia udekoruje każdy stół

Tatar z łososia to przystawka, która wygląda niezwykle elegancko. Oczywiście wiele zależy od tego, jak ją podamy, ale błyszczące mięso surowego łososia w charakterystycznym odcieniu rzuca się w oczy zawsze. Jeśli dodamy do niego kontrastujące kolorystycznie dodatki - białą szalotkę, jasnozielone awokado i ciemnozielone listki natki pietruszki, całość będzie wyglądała imponująco. Ale to oczywiście nie jedyna zaleta tego dania.

Jak podkręcić smak tatara z łososia?

Jeśli chcemy dodatkowo podkręcić smak tatara z łososia to oprócz warzywnych dodatków można dodać kilka kropli czegoś mocniejszego w smaku. Świetnie w tym daniu sprawdzają się:

  • odrobina musztardy
  • kilka kropli sosu sojowego, rybnego lub ostrygowego
  • wasabi
  • 1-2 łyżeczki mocnego alkoholu - whisky, koniaku lub metaxy

Co zamiast surowego łososia?

Surowy łosoś jest bardzo dobry, a aromatyczne dodatki harmonijnie podkreślają jego delikatny smak i aksamitna konsystencję. Jeśli jednak nie przepadacie za surowymi produktami, surowa rybę można zastąpić produktem wędzonym, jak w przepisie na tatar z wędzonego łososia z kaparami.

Galeria: 9 pomysłów na tatar bez mięsa

Anna Szubińska

Redaktorka, autorka książek "Nalewki. Natura zamknięta w butelce" (Harde 2019) i "Kuchnia afrodyzjaków" (Harde 2019). Poszukiwaczka nowych smaków i egzotycznych receptur, które lubi łączyć z lokalnymi specjałami. Eksperymentuje z daniami i z …

więcej