Jak zrobić ziemniaki do obiadu inaczej? Prosty patent za grosze

2024-01-05 11:23

Ziemniaki są uniwersalne i pysznie smakują w każdej postaci. Są składnikiem dań jednogarnkowych, zup i sałatek. To najpopularniejszy dodatek do obiadu. Jak je przyrządzić, aby smakowały obłędnie? Prosty i tani trik sprawi, że ziemniaki nabiorą nowego smaku, który oczaruje każdego.

ziemniaki do obiadu inaczej
Autor: Shutterstock Aby zrobić pieczone ziemniaki do obiadu inaczej, kluczowy jest jeden składnik.

Spis treści

  1. Ziemniaki w przepisach kulinarnych
  2. Prosty patent na pieczone ziemniaki
  3. Jak ciekawie upiec ziemniaki?
  4. Jak upiec ziemniaki w piekarniku?
  5. Ziemniaki inaczej do obiadu – przepis krok po kroku

Ziemniaki w przepisach kulinarnych

Ziemniaki są nie tylko pyszne, ale i pełne witamin, minerałów i składników odżywczych. Mają korzystny wpływ na prawidłową pracę całego organizmu.

Ziemniaki są niedrogie i w łatwy sposób można przygotować z nich doskonałe potrawy na ciepło i na zimno. Sprawdzą się nie tylko w kluskach, plackach, sałatkach czy zupach. To najpopularniejszy w naszym kraju dodatek do obiadu. Zazwyczaj podaje się je gotowane w wodzie, pieczone w piekarniku lub w postaci kremowego purée.

Jeżeli lubicie ziemniaki, ale znudziły się wam w klasycznej wersji, zobaczcie, jak zrobić je w nowej wersji. Z dodatkiem odpowiednio dobranych przypraw oczarują smakiem i niesamowitym aromatem.

Prosty patent na pieczone ziemniaki

Upieczone według tego sprawdzonego przepisu ziemniaki są przepyszne. Dzięki dodatkowi prostych składników zyskują głęboki smak i przyjemny aromat, który czuć już w trakcie pieczenia. Przyrządzenie ziemniaków do pieczenia nie jest trudne. Czas przygotowania jest dość krótki. Trzeba tylko poczekać, aż ziemniaki się upieką. W tym czasie można zająć się przygotowaniem pozostałych dań na obiad.

Sekretnym składnikiem, dzięki któremu ziemniaki zyskują super smak, są liście laurowe. To właśnie ta popularna i niedroga przyprawa sprawia, że pieczone ziemniaki smakują tak dobrze. W połączeniu z marynatą przygotowaną na bazie oliwy z oliwek oraz przypraw i ziół zwykłe ziemniaki zamieniają się w obłędne danie, które uświetni każdy obiad.

Jak ciekawie upiec ziemniaki?

Przepis na pyszne i aromatyczne ziemniaki z piekarnika jest bardzo łatwy. Wszystkie czynności zostały dokładnie opisane, więc nawet osoby, które dopiero uczą się gotowania w domu, zrobią je na medal. Składniki, które znajdują się na liście, są niedrogie i dostępne w większych i mniejszych sklepach spożywczych.

Najlepsze będą nieduże ziemniaki typ B. Po upieczeniu nie są zbyt twarde, ale też nie rozpadają się tak łatwo. Większe można pokroić na połówki. Młodych ziemniaków nie trzeba obierać ze skórki. Należy je tylko dokładnie umyć.

Przepis na ziemniaki z piekarnika inaczej został podzielony na kilka łatwych kroków:

  • 1. krok – przygotowanie marynaty z oliwy z oliwek z dodatkiem czosnku, cebuli, papryki, rozmarynu soli i pieprzu
  • 2. krok – obranie, umycie i nacięcie ziemniaków
  • 3. krok – posmarowanie ziemniaków marynatą i włożenie w nacięcia liści laurowych
  • 4. krok – upieczenie ziemniaków w piekarniku

Jak upiec ziemniaki w piekarniku?

W tym sprawdzonym przepisie ziemniaki z liśćmi laurowymi piecze się w piekarniku. Zanim forma do niego trafi, należy go wcześniej rozgrzać. Temperatura pieczenie wynosi 180 stopni C. Pieczenie trwa około 45 minut.

Ziemniaki inaczej do obiadu – przepis krok po kroku

Składniki:

  • 600 g niedużych ziemniaków
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • garść liści laurowych
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki suszonej cebuli
  • 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

1. Do miseczki wlać oliwę z oliwek i wsypać czosnek, cebulę, rozmaryn, paprykę oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.

2. Ziemniaki obrać, dokładnie umyć i osuszyć. Większe można pokroić na połówki, a małe pozostawić w całości.

3. Na środku każdego ziemniaka zrobić nacięcie przez całą długość.

4. Ziemniaki dokładnie posmarować marynatą, a w każde nacięcie włożyć po 1 liściu laurowym.

5. Ziemniaki przełożyć do formy do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut.

6. Podawać na ciepło jako dodatek do obiadu.

Poniżej znajdziesz łatwe przepisy na ziemniaki z poprzedniego dnia. Swoją wiedzę o ziemniakach możesz sprawdzić, rozwiązując szybki quiz.

Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Quiz. Ziemniaki, pyry, kartofle. Każdy Polak powinien to wiedzieć
Pytanie 1 z 10
Skąd pochodzą ziemniaki?