Jak zrobić soczystą pieczeń na Boże Narodzenie? Sprawdzone triki szefów kuchni
Czym zaskoczyć gości w święta? Pyszna i soczysta pieczeń na świątecznym stole podczas Bożego Narodzenia podbije niejedno podniebienie. W tym roku warto przyrządzić nie tylko pieczony schab, ale i kaczkę. Dzięki sprawdzonym trikom szefów kuchni w łatwy sposób można upiec doskonałą soczystą pieczeń, która zachwyci smakiem i aromatem.
Spis treści
- Soczysty i kruchy schab z piekarnika na święta
- Jak upiec schab na Boże Narodzenie?
- Soczysta kaczka pieczona w całości
- Jak upiec kaczkę w całości w piekarniku?
Soczysty i kruchy schab z piekarnika na święta
Obłędny schab na Boże Narodzenie to klasyka wśród świątecznych przysmaków. Ale jak upiec schab na święta, aby mięso było pyszne, soczyste i aromatyczne? Dzięki kilku prostym trikom szefów kuchni można uniknąć przesuszenia mięsa w trakcie pieczenia. Sprawią, że mięso będzie miękkie, niezwykle soczyste i delikatne.
Jak upiec schab na Boże Narodzenie?
Schab zamarynowany w przyprawach powinno się piec w temperaturze 70 stopni C. Mięso należy wyjąć wcześniej z lodówki i odstawić, aby ogrzało się do temperatury pokojowej. Schab piecze się, aż osiągnie temperaturę 70 stopni C. Najłatwiej sprawdzić to za pomocą prostego narzędzia. Termometr kulinarny to niezawodny pomocnik podczas przyrządzania pieczeni ze schabu na święta. Mięso piecze się do momentu, aż stanie się miękkie i rumiane z zewnątrz.
Metoda pieczenia schabu w niskiej temperaturze jest nieco bardziej wymagająca. Mięso trzeba doglądać i sprawdzać jego temperaturę. Warto mieć więc więcej czasu na upieczenie schabu tą metodą. Dzięki niej pieczeń ze schabu jest pyszna, delikatna i niezwykle soczysta. Podana na obiad w Boże Narodzenie zachwyci każdego, kto jej spróbuje.
Soczysta kaczka pieczona w całości
Najlepsza pieczona w całości kaczka powinna mieć złotą i chrupiącą skórkę, a środek miękki i soczysty. Aby osiągnąć taki efekt, mięso należy zamarynować, a przed pieczeniem odpowiednio wcześniej wyjąc z lodówki. Przed wstawieniem formy do piekarnika, kaczka powinna mieć temperaturę pokojową.
Kaczkę należy piec w piekarniku w opcji góra-dół. Szefowie kuchni nie polecają używania termoobiegu. Gorące powietrze może spowodować, że mięso będzie suche, twarde i po prostu niedobre.
Przed marynowaniem kaczki, mięso warto wymoczyć w solance. Dzięki temu będzie miękkie w środku, a zewnątrz chrupiące.
Szefowie kuchni zalecają, aby kaczkę obłożyć kilkoma plasterkami słoniny. Ten prosty trik sprawi, że mięso stanie się bardziej soczyste i zyska głęboki smak. Podczas pieczenia warto polewać kaczkę bulionem. W ten sposób powstanie pyszny sos pieczeniowy.
Jak upiec kaczkę w całości w piekarniku?
Aby upiec pyszną i soczystą pieczeń z kaczki na Boże Narodzenie, warto sprawdzić metodę, którą stosuje się w najlepszych restauracjach. Polega na podzieleniu pieczenia na dwa etapy.
- 1. etap – zamarynowaną kaczkę przekłada się do formy do zapiekania, wstawia do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C i piecze bez przykrycia przez 30 minut.
- 2. etap – po tym czasie należy zmniejszyć temperaturę, przykryć formę i piec 2 godziny; po godzinie kaczkę należy przewrócić na drugą stronę.
Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na pieczone mięsna na Boże Narodzenie. Poniżej znajdziesz także quiz o mięsie.