Jak szybko rozmrozić kurczaka? 3 proste i skuteczne sposoby
Zapasowa porcja kurczaka w zamrażalniku to wygodne i rozsądne rozwiązanie. Taka mrożona pierś czy nóżki nie raz już uratowały brzuchy domowników przed zamawianym jedzeniem. Trzeba tylko pamiętać o tym, aby zawczasu wyjąć mięso z zamrażalnika. A jeśli zapomnimy? Są sposoby na to, by szybko rozmrozić kruczka.
Warto w zanadrzu mieć szybkie tipy, jak rozmrozić mięso drobiowe na obiad. Kurczak to w wielu domach produkt pierwszego wyboru, jeśli chodzi o przygotowanie smacznego i szybkiego obiadu. Nawet jeśli nie mamy czasu na zakupy, to w zamrażalniku zazwyczaj czeka smaczny kawałek drobiu. Dzięki temu przygotowanie pysznego obiadu dla rodziny nie powinno stanowić żadnego problemu.
Mięso z kurczaka to świetna baza do wielu dań - niemal każdy je lubi, można przygotować je na wiele różnorodnych sposobów, dostarcza sporo białka i niewiele tłuszczu. Kurczaka można podać z wieloma dodatkami, bo jego neutralny smak pasuje niemal do wszystkiego. Jedyne więc, co może czasem pokrzyżować twoje obiadowe plany, to zapomnienie o wyjęciu kurczaka z zamrażarki na czas.
Ale nawet w takiej sytuacji spokojnie sobie poradzisz, jeśli skorzystasz z naszych podpowiedzi. Musisz tylko znać sztuczki, jak bezpiecznie i szybko rozmrozić kurczaka, a pyszny obiad, będzie czekał na domowników w kilka chwil. Oczywiście najprościej jest ugotować mrożonego kurczaka bez oczekiwania na rozmrożenie. Nie do wszystkich potraw jednak taki kurczak się nada, a poza tym warto pamiętać, że przyrządzanie zamrożonego kurczaka wydłuża czas obróbki termicznej o ok. 50 %.
Jak nie rozmrażać kurczaka?
Zanim jednak zaczniemy kurczaka rozmrażać, zapamiętajcie proszę bardzo ważną zasadę, jak tego nie robić. Nie powinno się rozmrażać kurczaka w cieple - to sposób na kłopoty, ze względu na znakomite warunki do namnażania bakterii. Lepiej nie zostawiać mięsa do rozmrożenia na blacie kuchennym - zanim kurczak zmięknie, będzie siedliskiem bakterii. Również polewanie czy zanurzanie go w ciepłej wodzie nie jest dobrym rozwiązaniem, tym bardziej, że w ten sposób wcale nie przyspieszysz rozmrażania, a możesz narazić bliskich na nieprzyjemne dolegliwości.
Jak zamrażać kurczaka, żeby potem było łatwiej go rozmrozić?
Najlepiej jest zamrażać kurczaka w małych porcjach: pojedyncza pierś, 2-3 pałeczki, jedna ćwiartka, kilka skrzydełek. Można przygotować sobie kilka takich pakuneczków i potem zużywać w zależności od potrzeb. Jeśli elementy z kurczaka kupujesz w opakowaniu, najlepiej zamrozić je w nim. Jeśli kupujesz kurczaka w całości, podziel go najpierw na elementy, niewielkie porcje zawiń w folię spożywczą lub włóż do woreczka do zamrażania. Koniecznie opisz, co znajduje się w pakunku - po zamrożeniu nie zawsze to widać. Najlepiej dodać do pakunku małą karteczkę z informacją o rodzaju mięsa i ilości. Koniecznie opatrz je też datą.
Jak szybko rozmrozić kurczaka?
Polecam dwa proste sposoby na szybkie rozmrożenie kurczaka:
- rozmrażanie kurczaka w zimnej wodzie - jeśli mięso nie było zamrożone w oryginalnym opakowany należy je najpierw umieścić w woreczku strunowym. Torbę lub opakowanie z kruczakiem wkładamy do miski lub zlewu i zalewamy zimną wodą. Mięso powinno być całkowicie zanurzone, a wodę należy wymieniać co ok. 30 minut. Niewielkie porcje kurczaka rozmrożą się w ten sposób w krócej niż godzinę, większe porcje (do 2 kg) potrzebują do tego ok. 3 godzin.
- super szybkie jest rozmrażanie mięsa w kuchence mikrofalowej z funkcją rozmrażania. Niemal wszystkie nowoczesne mikrofale mają wbudowany program do rozmrażania. Warto z niego skorzystać, kiedy bardzo zależy nam na czasie. Na rozmrożenie w ten sposób średniej wielkości porcji kurczaka potrzebujemy nie więcej niż 10-15 minut. Kurczaka należy rozpakować, włożyć do naczynia odpowiedniego do użytkowania w mikrofali i przykryć, ale nie nazbyt szczelnie. Najlepiej jest rozmrażać kurczaka w interwalach 2-3 minutowych - przekręcając go, aby proces następował równomiernie.
- kurczaka można również rozmrozić w mikrofalówce bez specjalnej funkcji rozmrażania. W tym celu należy ustawić urządzenie na 20-30 procent mocy i rozmrażać w sposób podany powyżej. Zajmie to nieco więcej czasu, bo średnio ok. 8 - 10 minut na 0,5 kg mięsa.
Koniecznie pamiętaj, że kurczak rozmrożony w wodzie lub kuchence mikrofalowej powinien zostać od razu poddany obróbce termicznej, aby zniwelować rozrost flory bakteryjnej na mięsie.
Gdy masz dużo czasu - rozmrażanie w lodówce
Najbezpieczniejszą metodą rozmrażania kurczaka jest jednocześnie najbardziej czasochłonna. Kurczaka najlepiej jest wyjąć z zamrażalnika odpowiednio wcześniej, włożyć do pojemnika, który zabezpieczy inne produkty w lodówce przed wyciekającym z rozmrażanego mięsa sokiem i pozostawić w lodówce do czasu całkowitego rozmrożenia. Przy tym sposobie rozmrażania niewielkie części kurczaka potrzebują ok doby, aby całkowicie zmięknąć. Na rozmrożenie w ten sposób kurczaka w całości, elementów z kośćmi i grubych piersi musimy założyć dwie doby. Taki kurczak może pozostać w lodówce do dwóch dni po rozmrożeniu.
Pamiętaj, aby raz rozmrożonych produktów nie zamrażać ponownie. Kurczak rozmrożony za pomocą zimnej wody czy mikrofali musi być natychmiast ugotowany, że względu na namnażanie bakterii. Kurczak rozmrażany w lodówce teoretycznie nadawałby się do ponownego zamrożenia, ale nawet jeśli będzie bezpieczny, to na pewno straci na jakości. W ostateczności, jeśli nie maż zupełnie możliwości przyrządzenia kurczaka, a nie chcesz, żeby się zmarnował, obgotuj go i wtedy ponownie zamroź. Oto kilka pomysłów na naprawdę szybkie dania z kurczaka, do których możesz wykorzystać rozmrożone mięso:
- Co zrobić z piersi kurczaka na szybko? 9 pomysłów na smaczne dania z kurczaka
- Prosty kurczak w sosie mlecznym
- Kurczak z patelni - z balsamiczną cebulą i pieczarkami