Kurczak z patelni: szybki przepis na kurczaka z balsamiczną cebulą i pieczarkami w serowym sosie
Kurczak z patelni z balsamiczną cebulą i pieczarkami, w lekkim sosie śmietanowo-serowym to danie, które przygotujecie w 30 minut. Jeśli jednocześnie ugotujecie ryż, naprawdę macie obiad w pół godziny!
Pierś z kurczaka to mięso najłatwiejsze do przygotowania - idealne, gdy czujemy głód i chcemy szybko przygotować posiłek. Ale ile razy można jest błyskawiczne kotlety z piersi? Ja wolę piersi z kurczaka w sosie, gdyż wg mnie sos dodaje temu mięsu charakteru i zapobiega jego wysychaniu. Uwielbiam też ocet balsamiczny - pełen aromatu, słodki i kwaskowy zarazem. Gdy doda się go do dania, od razu nabiera ono wyjątkowego smaku. Ocet balsamiczny doskonale komponuje się z pieczarkami i cebulą, podkręca też smak kurczaka. Nie żałujcie pieniędzy na dobry ocet balsamiczny, możecie go używać do sałat, mięs, owoców, z których wydobywa słodycz i smak. Tym bardziej, że czasem wystarczy kilka kropel tej przyprawy, by podkreślić smak dania.
SKŁADNIKI
- 500 g piersi kurczaka lub udek bez skóry i kości
- 300 g pieczarek
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżki octu balsamicznego
- 1/2 szklanki bulionu
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 pęczek natki pietruszki
- 100 g tartej mozzarelli
- mielona papryka słodka
- mielona papryka ostra
- sól, pieprz
- cukier
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Oprószamy mieloną papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem, mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki.
- Pieczarki kroimy na plasterki wielkości kawałków mięsa - mogą to być grubsze plasterki lub ćwiartki. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno siekamy.
- Mięso smażymy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy z patelni.
- Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę (w razie potrzeby uzupełniamy olej). Dodajemy pieczarki oraz czosnek. Smażymy do lekkiego zrumienienia się pieczarek. Wlewamy ocet balsamiczny, dodajemy około 1 łyżeczkę cukru. Smażymy, mieszając, przez chwilę.
- Następnie wlewamy bulion z rozrobioną w nim śmietaną i startym serem. Smażymy aż sos nieco zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (ew. ulubionymi ziołami). Na patelnię dodajemy mięso, podgrzewamy 2-3 minuty.
- Następnie patelnię zdejmujemy z palnika. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ryżem i surówką.