Kurczak z patelni: szybki przepis na kurczaka z balsamiczną cebulą i pieczarkami w serowym sosie

Kurczak z patelni: szybki przepis na kurczaka z balsamiczną cebulą i pieczarkami w serowym sosie
Autor: Shutterstock Proste i smaczne danie do zrobienia w pół godziny - kurczak z patelni z balsamiczną cebulą i pieczarkami w lekkim sosie
łatwy
30 min
4

Kurczak z patelni z balsamiczną cebulą i pieczarkami, w lekkim sosie śmietanowo-serowym to danie, które przygotujecie w 30 minut. Jeśli jednocześnie ugotujecie ryż, naprawdę macie obiad w pół godziny!

Pierś z kurczaka to mięso najłatwiejsze do przygotowania - idealne, gdy czujemy głód i chcemy szybko przygotować posiłek. Ale ile razy można jest  błyskawiczne kotlety z piersi? Ja wolę piersi z kurczaka w sosie, gdyż wg mnie sos dodaje temu mięsu charakteru i  zapobiega jego wysychaniu. Uwielbiam też ocet balsamiczny - pełen aromatu, słodki i kwaskowy zarazem. Gdy doda się go do dania, od razu nabiera ono wyjątkowego smaku. Ocet balsamiczny doskonale komponuje się z pieczarkami i cebulą, podkręca też smak kurczaka. Nie żałujcie pieniędzy na dobry ocet  balsamiczny, możecie go używać do sałat, mięs, owoców, z których  wydobywa słodycz i smak. Tym bardziej, że  czasem wystarczy kilka kropel tej przyprawy, by podkreślić smak dania.

SKŁADNIKI

  • 500 g piersi kurczaka lub udek bez skóry i kości
  • 300 g pieczarek
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki  śmietany
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100 g tartej mozzarelli
  • mielona papryka słodka
  • mielona papryka ostra
  • sól, pieprz
  • cukier
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Oprószamy mieloną papryką słodką i ostrą oraz solą i pieprzem, mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki.
  • Pieczarki kroimy na plasterki wielkości kawałków mięsa - mogą to być grubsze plasterki lub ćwiartki. Cebulę kroimy w piórka. Czosnek przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno siekamy. 
  • Mięso smażymy na rozgrzanej na patelni niewielkiej ilości oleju. Zdejmujemy z patelni. 
  • Na patelnię po smażeniu mięsa wrzucamy cebulę (w razie potrzeby uzupełniamy olej). Dodajemy pieczarki oraz czosnek. Smażymy do lekkiego zrumienienia się pieczarek. Wlewamy ocet balsamiczny, dodajemy około 1 łyżeczkę cukru. Smażymy, mieszając, przez chwilę.
  • Następnie wlewamy bulion z rozrobioną w nim śmietaną i startym serem. Smażymy aż sos nieco zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem (ew. ulubionymi ziołami). Na patelnię dodajemy mięso, podgrzewamy 2-3 minuty.
  • Następnie patelnię zdejmujemy z palnika. Posypujemy  posiekaną natką pietruszki.  Podajemy z  ryżem i surówką.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej