Jak przechować papierówki na zimę? Trzy dobre sposoby na wczesne jabłka
Papierówki to wczesne jabłka o cienkiej skórce. Są soczyste i pyszne. Początkowo kwaskowate i chrupiące, dojrzałe nabierają żółtych rumieńców, stają się bardzo słodkie i kruche. Papierówki to przede wszystkim jabłka deserowe. Są nietrwałe i trudno je przechować. Gdy papierówka obrodzi, nadmiar jabłek staje się problemem. Co zrobić? Nadwyżki warto zamienić na smaczne przetwory. Oto trzy dobre sposoby na papierówki.
Spis treści
- Papierówki naturalne
- Papierówki na szarlotkę
- Mus z papierówek
- Bez cukru, bez kalorii
- Przyprawy do papierówek
Papierówki naturalne
Wystarczy obrać jabłka ze skórek, pozbawić je gniazd nasiennych i pokroić na ósemki. Tak przygotowane jabłka układaj dość ciasto w dużym słoiku. Dobrze zakręć. Wstaw do piekarnika lub garnka z wodą i pasteryzuj. Gdy jabłka zawrą, gotuje je jeszcze 15 minut. W ten sposób otrzymasz niczym nie dosładzany, naturalny kompot, który można wykorzystać jako deser. Doskonały dla małych dzieci i seniorów.
Zobacz także: Kompot z jabłek w słoikach na zimę
Papierówki na szarlotkę
Obrane i pozbawione gniazd nasiennych papierówki zetrzyj na tarce. Żeby jabłka nie ciemniały, skrop je sokiem z cytryny. Jabłkowe wiórki ułóż ciasno w średnich słoikach do wysokości 2-3 cm od brzegu słoika i dobrze zamknij. Pasteryzuj słoiki przez 15 minut. Zimą tak przygotowane papierówki wykorzystasz do jabłecznika, czy szarlotki.
Polecamy przepis: Jak upiec szarlotkę? Przepis na jabłecznik
Mus z papierówek
Obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone jabłka wrzuć do szerokiego garnka. Gotuj je powoli na bardzo małym ogniu. Prużenie jabłek, czyli poddawanie ich niezbyt wysokiej temperaturze, nie trwa długo. Zazwyczaj około 20-30 minut. Jabłka pod wpływem temperatury rozpadną się na mus. Taki mus to świetny deser dla małych dzieci i seniorów. Można go wykorzystać jako nadzienie do naleśników, tak jak dżem. Świetnie pasuje również do placków ziemniaczanych. Gorącym musem napełnij słoiki, zakręć pokrywki i odstaw do góry dnem do wystygnięcia. To pewny sposób zamknięcia bez pasteryzacji.
Jeśli potrzebujesz więcej pektyn w diecie (więcej rozpuszczalnego błonnika) to możesz przygotować mus z nieobranych papierówek i po uprużeniu jabłek zmiksować masę blenderem. Ponownie zagotować mus i dopiero nałożyć do słoików.
Polecamy także: Przecier z jabłek na zimę - tradycyjny przepis
Bez cukru, bez kalorii
Jak pewnie zauważyłeś, nigdzie nie dodawaliśmy cukru. Papierówki są wystarczająco słodkie. Jeśli jednak chcesz dosłodzić przetwory na wystarczy 1 szklanka cukru na 2 kg obranych papierówek. Pamiętaj, że zawsze można je dosłodzić po otwarciu słoika.
Przyprawy do papierówek
Tradycyjnie dodaje się do papierówek: goździków i cynamonu. Najlepiej używać kawałka kory cynamonowej i po ugotowaniu wyjąć ją z przetworu. Cynamon sproszkowany i pozostawiony w przetworach może uczulać.
Papierówki doprawione czarnym pieprzem oraz majerankiem to świetny dodatek do pieczonej wieprzowiny.
Polecamy także: Jak zrobić ocet jabłkowy? oraz Jak zrobić jabłkową musztardę?