Jak przechować papierówki na zimę? Trzy dobre sposoby na wczesne jabłka

2022-07-24 14:24

Papierówki to wczesne jabłka o cienkiej skórce. Są soczyste i pyszne. Początkowo kwaskowate i chrupiące, dojrzałe nabierają żółtych rumieńców, stają się bardzo słodkie i kruche. Papierówki to przede wszystkim jabłka deserowe. Są nietrwałe i trudno je przechować. Gdy papierówka obrodzi, nadmiar jabłek staje się problemem. Co zrobić? Nadwyżki warto zamienić na smaczne przetwory. Oto trzy dobre sposoby na papierówki.

Jak przechować papierówki na zimę?
Autor: Shutterstock Papierówki to plenne i pyszne jabłka, niestety nie są trwałe

Spis treści

  1. Papierówki naturalne
  2. Papierówki na szarlotkę
  3. Mus z papierówek
  4. Bez cukru, bez kalorii
  5. Przyprawy do papierówek 

Papierówki naturalne

Wystarczy obrać jabłka ze skórek, pozbawić je gniazd nasiennych i pokroić na ósemki. Tak przygotowane jabłka układaj dość ciasto w dużym słoiku. Dobrze zakręć. Wstaw do piekarnika lub garnka z wodą i pasteryzuj. Gdy jabłka zawrą, gotuje je jeszcze 15 minut. W ten sposób otrzymasz niczym nie dosładzany, naturalny kompot, który można wykorzystać jako deser. Doskonały dla małych dzieci i seniorów.

Zobacz także: Kompot z jabłek w słoikach na zimę

Papierówki na szarlotkę

Obrane i pozbawione gniazd nasiennych papierówki zetrzyj na tarce. Żeby jabłka nie ciemniały, skrop je sokiem z cytryny. Jabłkowe wiórki ułóż ciasno w średnich słoikach do wysokości 2-3 cm od brzegu słoika i dobrze zamknij. Pasteryzuj słoiki przez 15 minut. Zimą tak przygotowane papierówki wykorzystasz do jabłecznika, czy szarlotki.

Polecamy przepis: Jak upiec szarlotkę? Przepis na jabłecznik

Mus z papierówek

Obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone jabłka wrzuć do szerokiego garnka. Gotuj je powoli na bardzo małym ogniu. Prużenie jabłek, czyli poddawanie ich niezbyt wysokiej temperaturze, nie trwa długo. Zazwyczaj około 20-30 minut. Jabłka pod wpływem temperatury rozpadną się na mus. Taki mus to świetny deser dla małych dzieci i seniorów. Można go wykorzystać jako nadzienie do naleśników, tak jak dżem. Świetnie pasuje również do placków ziemniaczanych. Gorącym musem napełnij słoiki, zakręć pokrywki i odstaw do góry dnem do wystygnięcia. To pewny sposób zamknięcia bez pasteryzacji. 

Jeśli potrzebujesz więcej pektyn w diecie (więcej rozpuszczalnego błonnika) to możesz przygotować mus z nieobranych papierówek i po uprużeniu jabłek zmiksować masę blenderem. Ponownie zagotować mus i dopiero nałożyć do słoików.

Polecamy także: Przecier z jabłek na zimę - tradycyjny przepis

Bez cukru, bez kalorii

Jak pewnie zauważyłeś, nigdzie nie dodawaliśmy cukru. Papierówki są wystarczająco słodkie. Jeśli jednak chcesz dosłodzić przetwory na wystarczy 1 szklanka cukru na 2 kg obranych papierówek. Pamiętaj, że zawsze można je dosłodzić po otwarciu słoika.

Przyprawy do papierówek 

Tradycyjnie dodaje się do papierówek: goździków i cynamonu. Najlepiej używać kawałka kory cynamonowej i po ugotowaniu wyjąć ją z przetworu. Cynamon sproszkowany i pozostawiony w przetworach może uczulać.

Papierówki doprawione czarnym pieprzem oraz majerankiem to świetny dodatek do pieczonej wieprzowiny. 

Polecamy także: Jak zrobić ocet jabłkowy? oraz Jak zrobić jabłkową musztardę?

Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?