Musztarda z jabłek
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Musztarda z jabłek jest słodko-pikantna z wyraźnym aromatem dojrzałych owoców. Ostrość nadaje jej gorczyca, ale warto eksperymentować z dodatkami innych przypraw. Musztarda z jabłek świetnie pasuje do wieprzowych kiełbasek, kotletów i pieczeni. Z przygotowaniem musztardy poradzi sobie każdy. Jabłkowa musztarda to także smaczny prezent własnej roboty.
Polecamy także przepis na: Domową musztardę
SKŁADNIKI
- 2 kg jabłek
- 5 łyżek cukru
- 60 g białej gorczycy (2 opakowania)
- 1 łyżka soli
- ¼ szklanki octu jabłkowego
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki.
- Jabłka przekładamy do garnka z grubym dnem, mieszamy z cukrem i smażymy na małym ogniu, często mieszając, ok. 30–60 min w zależności od gatunku jabłek, do czasu aż wszystkie się rozpadną.
- Uprażone jabłka przecieramy przez gęste sito.
- Gorczycę mielimy w młynku do kawy lub malakserze zupełnie drobno, lub zostawiając większe cząsteczki. Dodajemy do przetartych jabłek razem z solą, kurkumą, octem jabłkowym i olejem.
- Całość doprowadzamy do wrzenia i przekładamy do małych słoiczków. Pasteryzujemy 10 minut.