Musztarda z jabłek

2021-03-29
Musztarda z jabłek
Autor: Shutterstock Musztarda z jabłek to pyszny dodatek do wieprzowiny
łatwy
45 min
4

Musztarda z jabłek jest słodko-pikantna z wyraźnym aromatem dojrzałych owoców. Ostrość nadaje jej gorczyca, ale warto eksperymentować z dodatkami innych przypraw. Musztarda z jabłek świetnie pasuje do wieprzowych kiełbasek, kotletów i pieczeni. Z przygotowaniem musztardy poradzi sobie każdy. Jabłkowa musztarda to także smaczny prezent własnej roboty. 

Polecamy także przepis na: Domową musztardę

SKŁADNIKI

  • 2 kg jabłek
  • 5 łyżek cukru
  • 60 g białej gorczycy (2 opakowania)
  • 1 łyżka soli
  • ¼ szklanki octu jabłkowego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki.
  • Jabłka przekładamy do garnka z grubym dnem, mieszamy z cukrem i smażymy na małym ogniu, często mieszając, ok. 30–60 min w zależności od gatunku jabłek, do czasu aż wszystkie się rozpadną. 
  • Uprażone jabłka przecieramy przez gęste sito.
  • Gorczycę mielimy w młynku do kawy lub malakserze zupełnie drobno, lub zostawiając większe cząsteczki. Dodajemy do przetartych jabłek razem z solą, kurkumą, octem jabłkowym i olejem.
  • Całość doprowadzamy do wrzenia i przekładamy do małych słoiczków. Pasteryzujemy 10 minut.
Redakcja
więcej