Jak naciąć i zwinąć schab na roladę? Jak upiec schab z farszem? Wskazówki i porady
Jak naciąć i upiec schab do nadzienia farszem? Zadanie jest łatwiejsze niż myślisz. Z naszymi wskazówkami i poradami na pewno Ci się uda. Poprowadzimy Cię krok po kroku przez zawiłości nacinania i zwijania rolady ze schabu.
Spis treści
- Jaki schab wybrać na roladę?
- Jakie nadzienie wybrać?
- Jak naciąć schab na roladę?
- Jak długo piec roladę ze schabu?
- Zobacz GALERIĘ: Mięsa pieczone na Boże Narodzenie -11 pomysłów na święta oraz 10 przepisów ekstra
Jaki schab wybrać na roladę?
Rolada ze schabu to doskonała pieczeń, która uświetni każdą rodzinną okazję do wspólnego biesiadowania. Na roladę należy wybrać wieprzowy schab środkowy. Ten gatunek schabu ma idealny kształt. Walcowaty mięsień łatwo jest odpowiedni rozciąć, aby uzyskać płat mięsa idealny do faszerowania.
Zobacz: Schab wieprzowy: zastosowanie, własności, wartości odżywcze, ile ma żelaza?
Jakie nadzienie wybrać?
Rolada ze schabu może być nadziana warzywami, grzybami, serami lub mielonym mięsem. Oto kilka sprawdzonych przepisów wybranych specjalnie dla Ciebie:
Rolada schabowa ze szpinakiem - smaczne i soczyste mięso na obiad
Rolada ze schabu z żurawiną i chrzanem
Schab faszerowany kurkami świeżymi lub mrożonymi
Jak naciąć schab na roladę?
Kawałek schabu na roladę przecinamy w 1/3 wysokości. Tak jak na zdjęciu powyżej. Nóż prowadzimy do środka, równolegle do blatu. Następnie rozcinamy pozostałe 2/3 schabu na dwa płaty. Zwróć uwagę na strzałki wskazujące linię cięcia. W ten sposób otrzymamy prostokątny płat mięsa, idealny do faszerowania nadzieniem.
Jak długo piec roladę ze schabu?
Posmarowany nadzieniem schab zwijamy w roladę począwszy od krótszego boku. Owijamy roladę schabową sznurkiem. Można również owinąć ją szczelnie folią aluminiową lub pergaminem. Nadziewaną roladę ze schabu pieczemy w 180°C przez 90 minut lub w 160°C przez 2 godziny. Osobiście wolę powolne pieczenie. Schab wolno pieczony jest bardziej soczysty i ma więcej smaku. Po upieczeniu roladę pozostawiamy na 10 minut w brytfannie, aby wchłonęła soki. Dopiero po tym czasie kroimy ją na porcje.