Rolada schabowa z boczkiem: sprawdzony przepis

2021-03-29
Natalia Dzióbek
Rolada schabowa z boczkiem
Autor: thinkstockphotos.com Plastry boczku dodają roladzie schabowej nie tylko wspaniałego aromatu, lecz także soczystości
łatwy
90 min
4

Rolada schabowa to świetna propozycja, bo można ją serwować zarówno na gorąco, jak i na zimno, przygotować wcześniej i przechować w lodówce. Wypróbuj nasz przepis na roladę schabową z boczkiem.

SKŁADNIKI

  • 1 kg schabu środkowego 
  • 8 plastrów wędzonego boczku
  • 2-4 ogórki kiszone
  • pieprz
  • majeranek
  • przyprawa uniwersalna

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab przekroić wzdłuż na pół, tak, aby powstał duży prostokąt, oprószyć pieprzem, majerankiem i solą.
  • Ogórek pokroić w drobną kostkę.
  • Na płacie mięsa rozłożyć plastry boczku, a na nim równomiernie kiszone ogórki. Zwinąć mięso w roladę.
  • Całość zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Roladę przełożyć na blachę.
  • Pieczeń wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec około 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 60 minut .
  • Jeszcze ciepłą roladę kroić w plastry i podawać z dowolnym sosem razem z ryżem i surówkami, a na zimno z pieczywem.
Natalia Dzióbek