Rolada schabowa z boczkiem: sprawdzony przepis
2021-03-29
łatwy
90 min
4
Rolada schabowa to świetna propozycja, bo można ją serwować zarówno na gorąco, jak i na zimno, przygotować wcześniej i przechować w lodówce. Wypróbuj nasz przepis na roladę schabową z boczkiem.
SKŁADNIKI
- 1 kg schabu środkowego
- 8 plastrów wędzonego boczku
- 2-4 ogórki kiszone
- pieprz
- majeranek
- przyprawa uniwersalna
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab przekroić wzdłuż na pół, tak, aby powstał duży prostokąt, oprószyć pieprzem, majerankiem i solą.
- Ogórek pokroić w drobną kostkę.
- Na płacie mięsa rozłożyć plastry boczku, a na nim równomiernie kiszone ogórki. Zwinąć mięso w roladę.
- Całość zawinąć szczelnie w folię aluminiową. Roladę przełożyć na blachę.
- Pieczeń wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec około 30 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 60 minut .
- Jeszcze ciepłą roladę kroić w plastry i podawać z dowolnym sosem razem z ryżem i surówkami, a na zimno z pieczywem.