Schab faszerowany jajecznicą: przepis
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Schab faszerowany jajecznicą brzmi może dziwnie. Ale tak przygotowany schab nie tylko świetnie wygląda, ale też doskonale smakuje. Delikatny jajeczny farsz dobrze uzupełnia smak schabu.
Przepis przygotowały i przetestowały dla Was: Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska i Anna Śmiałek
SKŁADNIKI
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab rozciąć spiralnie, tworząc płaski płat. Lekko zbić, posolić.
- Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, zeszklić ją. Wlać rozbełtane jajka, posypać całość szczypiorkiem, wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
- Przestudzić jajecznicę i wyłożyć na płat schabu. Zrolować mięso i obwiązać nicią
- Mięso posmarować olejem i posypać przyprawami. Włożyć do natłuszczonej formy.
- Piec przez 15 minut w temperaturze 200ºC. Podlać wodą i piec w temperaturze 180ºC przez godzinę. W trakcie pieczenia podlewać powstałym sosem.