Poradnik grillowy. Jak grillować warzywa?

2016-08-02 12:49

Jedzenie pod gołym niebem smakuje lepiej, a zwłaszcza te grillowane. Dodatek ziół i oliwy oraz marynowanie dodaje potrawom smaku i aromatu, którego nie uzyskasz podczas obróbki warzyw w garnku. Sprawdź, jak grillować warzywa.

Poradnik grillowy. Jak grillować warzywa?
Autor: pixabay.com Warzywa z grilla urozmaica każdą biesiadę pod gołym niebem.

Spis treści

  1. Przygotowanie
  2. Pieczenie

Przygotowanie

Warzywa pokrój tak, żeby możliwie duża powierzchnia była pieczona. Np. cukinię i bakłażany pokrój na podłużne plastry. Jeżeli grillujesz rozmaite warzywa równocześnie zwróć uwagę, by były pokrojone na duże kawałki o podobnej wielkości - wtedy upieką się w tym samym czasie.

Większość warzyw do pieczenia kroi się na plastry o grubości 1 cm (cukinia, bakłażan, ziemniak, cebula), inne grilluje się podzielona na połówki (pomidory, papryka) lub w całości (szparagi, kukurydza, małe cebulki).

Wszystkie kawałki przeznaczone do opiekania posmaruj cienko oliwą z oliwek. Tłuszcz nie może skapywać, bo będzie się palił. Innym sposobem obróbki wstępnej jest zamarynowanie warzyw w mieszance oliwy, octu winnego (lub soku z cytryny), czosnku i ziół.

Pieczenie

Najlepiej na ruszcie położyć tackę. Umożliwi to upieczenie łatwo rozpadających się warzyw (np. cebuli i fenkułu) w plastrach, inne zaś ochroni przed przypaleniem. Przy grillowaniu warzyw obowiązuje zasada, że im mniej odwracania, tym lepiej. Pieczemy w temperaturze 175-230 st. C. Najlepsze są warzywa lekko chrupiące, opieczone na złoto. Z grillowanych warzyw można zrobić sałatkę przyprawioną sosem vinaigrette ze świeżymi ziołami.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE