Head Cheese: co to za potrawa? Jak zrobić w domu galaretę z głowizny lub nóżek?
Head Cheese to w dosłownym tłuczeniu „ser z głowizny”, czyli rodzaj garmażu. Co to za potrawa? Co się kryje pod tym tajemniczym określeniem? Terminu head cheese używa się w Stanach Zjednoczonych na określenie swojskiego salcesonu.
Spis treści
Head Cheese czyli salceson
Salceson, głowizna, galareta, galart, zimne nóżki to wszystko odmiany garmażu przyrządzanego z mięsa z głów oraz z golonek i nóżek zwierząt rzeźnych. Te kawałki mięsa zawierają tkankę łączną, która po rozgotowaniu uwalnia kolagen - białko o charakterystycznej galaretowej teksturze.
Head Cheese to amerykańska odmiana brytyjskiego brawn, niemieckiego presswurstu, czy rosyjskiego chołodźca. Domowy ser z głowizny to wariacja na temat mięsnej terriny w kwaśnej galarecie z dodatkiem pikli warzywnych. Najczęściej są to konserwowane octem korniszony.
Wypróbuj przepis na Golonka w kwaśnej galarecie: przystawka na zimno lepsza niż salceson W tym przepisie możesz wykorzystać filet z golonki bez skóry, który ostatni coraz częściej gości w sklepach.
Więcej przepisów na mięsne galarety
Zobacz także Przepis na studzieninę, galaretkę wieprzową oraz klasyczny Przepis na zimne nóżki Polecamy także:
Zimne nóżki z majerankiem: przepis na galaretę z nóżek wieprzowych
Galaretka PROSIACZEK: przepis na galaretę wieprzową
Wieprzowina z galaretką w słoiku - jak zrobić domową konserwę wieprzową
Galaretka z udźca indyka: przepis na indycze zimne nóżki