Head Cheese: co to za potrawa? Jak zrobić w domu galaretę z głowizny lub nóżek?

2021-01-30 12:44

Head Cheese to w dosłownym tłuczeniu „ser z głowizny”, czyli rodzaj garmażu. Co to za potrawa? Co się kryje pod tym tajemniczym określeniem? Terminu head cheese używa się w Stanach Zjednoczonych na określenie swojskiego salcesonu. 

Head Cheese: co to za potrawa?
Autor: Shutterstock Head Cheese to rodzaj terriny z głowizny lub golonek, czyli swojski salceson

Head Cheese czyli salceson

Salceson, głowizna, galareta, galart, zimne nóżki to wszystko odmiany garmażu przyrządzanego z mięsa z głów oraz z golonek i nóżek zwierząt rzeźnych. Te kawałki mięsa zawierają tkankę łączną, która po rozgotowaniu uwalnia kolagen - białko o charakterystycznej galaretowej teksturze. 

Head Cheese to amerykańska odmiana brytyjskiego brawn, niemieckiego presswurstu, czy rosyjskiego chołodźca. Domowy ser z głowizny to wariacja na temat mięsnej terriny w kwaśnej galarecie z dodatkiem pikli warzywnych. Najczęściej są to konserwowane octem korniszony.  

Wypróbuj przepis na Golonka w kwaśnej galarecie: przystawka na zimno lepsza niż salceson W tym przepisie możesz wykorzystać filet z golonki bez skóry, który ostatni coraz częściej gości w sklepach. 

Więcej przepisów na mięsne galarety

Zobacz także Przepis na studzieninę, galaretkę wieprzową oraz klasyczny Przepis na zimne nóżki Polecamy także: 

Zimne nóżki z majerankiem: przepis na galaretę z nóżek wieprzowych

Galaretka PROSIACZEK: przepis na galaretę wieprzową

Wieprzowina z galaretką w słoiku - jak zrobić domową konserwę wieprzową

Galaretka z udźca indyka: przepis na indycze zimne nóżki