Head Cheese: co to za potrawa? Jak zrobić w domu galaretę z głowizny lub nóżek?

2021-01-30 12:44

Head Cheese to w dosłownym tłuczeniu „ser z głowizny”, czyli rodzaj garmażu. Co to za potrawa? Co się kryje pod tym tajemniczym określeniem? Terminu head cheese używa się w Stanach Zjednoczonych na określenie swojskiego salcesonu. 

Head Cheese: co to za potrawa?
Autor: Shutterstock Head Cheese to rodzaj terriny z głowizny lub golonek, czyli swojski salceson

Spis treści

  1. Head Cheese czyli salceson
  2. Więcej przepisów na mięsne galarety

Head Cheese czyli salceson

Salceson, głowizna, galareta, galart, zimne nóżki to wszystko odmiany garmażu przyrządzanego z mięsa z głów oraz z golonek i nóżek zwierząt rzeźnych. Te kawałki mięsa zawierają tkankę łączną, która po rozgotowaniu uwalnia kolagen - białko o charakterystycznej galaretowej teksturze. 

Head Cheese to amerykańska odmiana brytyjskiego brawn, niemieckiego presswurstu, czy rosyjskiego chołodźca. Domowy ser z głowizny to wariacja na temat mięsnej terriny w kwaśnej galarecie z dodatkiem pikli warzywnych. Najczęściej są to konserwowane octem korniszony.  

Wypróbuj przepis na Golonka w kwaśnej galarecie: przystawka na zimno lepsza niż salceson W tym przepisie możesz wykorzystać filet z golonki bez skóry, który ostatni coraz częściej gości w sklepach. 

Więcej przepisów na mięsne galarety

Zobacz także Przepis na studzieninę, galaretkę wieprzową oraz klasyczny Przepis na zimne nóżki Polecamy także: 

Zimne nóżki z majerankiem: przepis na galaretę z nóżek wieprzowych

Galaretka PROSIACZEK: przepis na galaretę wieprzową

Wieprzowina z galaretką w słoiku - jak zrobić domową konserwę wieprzową

Galaretka z udźca indyka: przepis na indycze zimne nóżki