Golonka w kwaśnej galarecie: przystawka na zimno lepsza niż salceson
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Golonka w lekko kwaśnej galarecie z natką pietruszki i estragonem to tradycyjne danie kuchni anglo-saskiej. Najlepsza przystawka zimnego bufetu, którą można przygotować z wyprzedzeniem. Nie można jedynie mrozić. Jednak moim zdaniem jest lepsza niż salceson, który bardzo przypomina!
SKŁADNIKI
- 3 golonki z kością namoczone przez noc w zimnej wodzie, a następnie odsączone
- 2 liście laurowe
- 4 świeże gałązki tymianku
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 1 duża cebula pokrojona w ćwiartki
- 4 łyżki octu z białego wina
- 50 g kaparów lub drobno posiekanych korniszonów
- 1 duża garść świeżej pietruszki płaskiej, posiekanej i dodatkowo do dekoracji
- 6-8 gałązek świeżego estragonu, posiekanego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ułóż golonki w szerokim garnku z liśćmi laurowymi, tymiankiem, kolendrą, ziarnami pieprzu, cebulą i octem. Wlej tyle zimnej wody, aby przykryć mięso. Doprowadź do wrzenia, następnie bardzo delikatnie gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez około 2-2 godziny, aż golonki będą miękkie, a mięso zacznie odchodzić od kości.
- Pozostaw golonki do ostygnięcia w płynie na około 1 godzinę, następnie wyjmij i odstaw na bok. Odcedź płyn do czystego garnka (przyprawy wyrzuć) i gotuj energicznie przez 1 godzinę, aby zmniejszyć ilość płynu o trzy czwarte, czyli do około 600 ml.
- Wyłóż 1,5-litrową formę keksową lub ceramiczną terrinę podwójną warstwą folii spożywczej.
- Zdejmij skórę z golonki (możesz ją zmielić i dodać do innych pasztetów lub zamrozić na później), a następnie posiekaj mięso. Przełóż mięso do dużej miski z kaparami lub korniszonami i posiekanymi ziołami. Dobrze wymieszaj i dopraw dużą ilością czarnego pieprzu. Przełóż do formy lub naczynie ceramicznego i mocno dociśnij.
- Powoli wlej zredukowany płyn i pozostaw do lekkiego skrzepnięcia. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na noc.
- Przed podaniem udekoruj natką pietruszki, pokrój w grube plastry i podawaj z chrupiącym chlebem i dobrym sosem tatarskim.
Świeże zioła w kuchni. Aromatyczne i zdrowe dodatki do potraw