Studzieniec: przepis na nóżki wieprzowe w galarecie
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Studzienina to galaretka z nóżek wieprzowych. Nóżki wieprzowe w galarecie są popularną w Polsce przystawką. Wbrew pozorom łatwo ją przygotować. Studzieninę można udekorować dodając gotowane warzywa, często wycinane w atrakcyjne kształty. Do studzieniny tradycyjne podajemy ćwikłę, chrzan lub ocet.
Zobacz także Przepis na galaretkę z nóżek wieprzowych z majerankiem oraz klasyczny Przepis na zimne nóżki wieprzowe
SKŁADNIKI
- 2 nóżki wieprzowe
- 1 golonka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- kawałek selera
- 1 puszka zielonego groszku
- 2 ząbki czosnku
- 1 liść laurowy
- pół łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
- pół łyżeczki ziela angielskiego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Oczyszczone i porąbane na mniejsze kawałki nóżki wieprzowe włożyć do garnka. Dodać golonki. Zalać wodą, dodać włoszczyznę z cebulą i przyprawami: liściem laurowym, pieprzem i zielem angielskim.
- Gotować 3 godziny.
- Odstawić, wystudzić, przecedzić. Wywar przyprawić drobno posiekanym czosnkiem oraz solą, zagotować.
- Mięso obrać z kości i drobno pokroić. Marchewkę pokroić w kostkę. Zielony groszek odcedzić.
- W salaterce lub małych pojemniczkach ułożyć na dnie mięso, potem groszek, a następnie marchewkę, wlać wywar. Pozostawić do ostygnięcia.
- Wystudzoną galaretkę z nóżek wieprzowych wstawić do lodów, aby stężała.
- Przed podaniem wyjąć z naczynia lub naczynek i ułożyć na półmisku.
- Podawać z piklami, chrzanem lub musztardą.