Studzieniec: przepis na nóżki wieprzowe w galarecie

2021-03-29
Studzieniec: przepis na nóżki wieprzowe w galarecie
Autor: Shutterstock Galaretka z nóżek wieprzowych to popularna przystawka
łatwy
20 min
4

Studzienina to galaretka z nóżek wieprzowych. Nóżki wieprzowe w galarecie są popularną w Polsce przystawką. Wbrew pozorom łatwo ją przygotować. Studzieninę  można udekorować dodając gotowane warzywa, często wycinane w atrakcyjne kształty. Do studzieniny tradycyjne podajemy ćwikłę, chrzan lub ocet.

Zobacz także Przepis na galaretkę z nóżek wieprzowych z majerankiem oraz klasyczny Przepis na zimne nóżki wieprzowe

SKŁADNIKI

  • 2 nóżki wieprzowe
  • 1 golonka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • kawałek selera
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu w ziarnach
  • pół łyżeczki ziela angielskiego

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Oczyszczone i porąbane na mniejsze kawałki nóżki wieprzowe włożyć do garnka. Dodać golonki. Zalać wodą, dodać włoszczyznę z cebulą i przyprawami: liściem laurowym, pieprzem i zielem angielskim.
  • Gotować 3 godziny.
  • Odstawić, wystudzić, przecedzić. Wywar przyprawić drobno posiekanym czosnkiem oraz solą, zagotować. 
  • Mięso obrać z kości i drobno pokroić. Marchewkę pokroić w  kostkę. Zielony groszek odcedzić.
  • W salaterce lub małych pojemniczkach ułożyć na dnie mięso, potem groszek, a następnie marchewkę, wlać wywar. Pozostawić do ostygnięcia.
  • Wystudzoną galaretkę z nóżek wieprzowych wstawić do lodów, aby stężała. 
  • Przed podaniem wyjąć z naczynia lub naczynek i ułożyć na półmisku.
  • Podawać z piklami, chrzanem lub musztardą.